Putin: Západné dodávky zbraní na Ukrajinu sú nebezpečný krok

Dodávanie zbraní zo Západu na Ukrajinu je veľmi nebezpečný krok, predovšetkým keď majú darcovia nad týmito zbraňami kontrolu. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň varoval, že Rusko by v reakcii mohlo dodávať zbrane krajinám, ktoré majú spory so Západom.

Niekoľko krajín vrátane Nemecka a Spojených štátov Ukrajine povolilo, aby používala zbrane zo Západu pri útokoch na ciele v Rusku. Putin poukázal predovšetkým na Nemecko, pričom uviedol, že použitie rakiet zo Západu na Ukrajine by mohlo poškodiť rusko-nemecké vzťahy.

„Ak si niekto myslí, že je možné dodávať zbrane do bojovej zóny pre útoky na naše územie a vytváranie problémov pre nás, prečo nemáme právo dodávať zbrane rovnakého typu do niektorých regiónov, kde by ich použili na útoky na citlivé zariadenia krajín, ktoré toto robia Rusku,“ povedal.

Na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili aj zahraničné médiá, Putin tiež povedal, že vojenskí inštruktori zo Západu sa už nachádzajú na Ukrajine. „Sú prítomní na území Ukrajiny a nanešťastie pre nich zaznamenávajú straty,“ vyhlásil.

Zároveň zopakoval, že Rusko „nezačalo vojnu na Ukrajine“. Zo začiatku konfliktu vinil prozápadnú revolúciu na Ukrajine v roku 2014, po ktorej nasledovala ruská anexia Krymu a vzbura proruských separatistov na východe Ukrajiny.

(tasr, afp, reuters)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok