Českí poslanci chcú odvolať člena Rady ČT. Pobúrili ich jeho výroky o Vášáryovej

Výbor pre mediálne služby Českej republiky vo štvrtok odporučil odvolať Ľubomíra Veselého z Rady Českej televízie. Členovia výboru sa na zasadnutí v Brne zhodli, že Veselý sa vyjadril tak, ako nemal. V máji totiž vo svojom programe na YouTube označil herečku a bývalú slovenskú diplomatku Magdu Vášáryovú za "spodinu a žvanilku" a pridal vulgárnu urážku.

vášáryová Magda Vášáryová. Foto: Dano Veselský/TASR

Reagoval tak na výroky Vášáryovej o streľbe na slovenského premiéra Roberta Fica, keď o jeho voličoch povedala, že sú „spodina“. K odporúčaniu výboru sa dnes Veselý vyjadriť nechcel: „Ja sa len teším, že moje programy na YouTube sleduje toľko ľudí. To je všetko, čo potrebujem povedať. Je to odporúčanie. Až o ňom rozhodne snemovňa, rád sa k nemu vyjadrím.“

Opoziční poslanci boli proti – s výnimkou Ondřeja Babku (ANO), ktorý sa hlasovania zdržal. Martin Kolovratník (ANO) navrhol alternatívne uznesenie. V ňom by členovia výboru vyjadrili nesúhlas s výrokmi Veselého a dali výstrahu budúcim členom rád verejnoprávnych médií, ktorí sú zo zákona povinní zachovávať dôstojnosť svojej funkcie. Za Kolovratníkov návrh však hlasovali iba opoziční poslanci.

Luboš Xaver Veselý. Foto: Profimedia.sk

Český poslanec Jan Jakob (TOP 09), ktorý text návrhu pripravil, spomenul Veselého dlhodobé vyjadrenia: „Žiaľ, bol autorom mnohých nekorektných, urážlivých a často vulgárnych výrokov, ktoré smeroval najmä na adresu žien. Poškodil tým dobré meno Rady ČT a samotnej ČT,“ povedal. Zákon hovorí, že člena rady, ktorý závažným spôsobom narúša dôstojnosť tejto funkcie, by mala snemovňa odvolať z funkcie. Koaliční poslanci sa zhodli, že v prípade Veselého je jasné, že by mal byť odvolaný.

Opoziční poslanci hovorili o tom, že výbor by nemal moralizovať. A to najmä keď sa Veselý listom ospravedlnil. Na zasadnutie výboru sa osobne nedostavil. Predseda výboru Aleš Juchelka (ANO) konštatoval, že odvolanie Veselého bolo politikou koalície. „Dostali ste zámienku zvoliť kohokoľvek do Rady ČT a kohokoľvek odvolať, aby ste tak presadili svoju vlastnú vôľu,“ zhodnotil Juchelka.

Baží koalícia po pomste?

Poslanci vládnych koaličných strán v rozprave zopakovali argumenty, ktorými obhajovali svoje rozhodnutie. Spomenuli, že politické a mediálne prostredie je čoraz drsnejšie a je potrebné povedať dosť a postaviť sa tomuto trendu. Opoziční poslanci by chceli ešte raz vyzvať Ľubomíra Veselého, aby sa vyjadril k svojim výrokom.

Ten v liste spomenul, že po atentáte na Fica konal pod vplyvom emócií. No myslí si, že na ostré výroky Vášáryovej treba reagovať ostro, ale nie vulgárne. Poslanec Kolovratník poukázal na konanie koalície, ktorá podľa neho ide po pomste a krvi, pričom Veselému nechce dať šancu osobne sa brániť.

Predseda výboru Juchelka vyvolal rozruch medzi svojimi kolegami vo výbore, keď prirovnal rokovanie k uličným výborom (čo boli inštitúcie, ktoré fungovali za komunistického režimu pred rokom 1989). Často rozhodovali o budúcnosti jednotlivca alebo rodiny. „Vadí mi ukazovanie prstom a moralizovanie,“ vyslovil.

Poslanci koalície sa ohradili a namietali proti porovnávaniu s obdobím totality. Upozornili, že Veselého členstvo v Rade ČT neživí, ale zastáva verejnú funkciu, ktorá je spojená so zodpovednosťou za vlastné správanie.

(echo24, max)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok