Dovolenku v zahraničí si vlani doprialo najviac ľudí od prelomu milénia. Zabodoval Vietnam

Slováci sa vrátili do cestovných kancelárií. A nielen to. Počet turistov, ktorí si cez ne kúpili zájazdy, vlani stúpol o dve tretiny. Čísla sa tak po troch rokoch súperenia s dosahmi pandémie dostali k rekordom z roka 2018. Podľa Štatistického úradu SR, ktorý v piatok priniesol údaje o organizovanom cestovnom ruchu za rok 2023, sa však zmenila štruktúra klientov.

Cute family on holidays walking Rodinná dovolenka pri mori. Ilustračná foto: Profimedia

Ako sa ukázalo, našinci sa rozcestovali a smerovali najmä do zahraničia, pričom rastúci záujem je o exotiku. Ľudí zo zahraničia, ktorí by si Slovensko vybrali ako pobytovú destináciu, naopak, ubudlo. Prišlo ich k nám až o 40 percent menej ako pred pandémiou.

Služby slovenských cestovných kancelárií a agentúr v roku 2023 využilo vyše 1,1 milióna osôb. „V porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenali 66-percentný nárast klientov a dorovnali sa tak hodnotám rokov pred pandémiou,“ vyplýva zo štatistík.

Dostať sa z prepadov trvalo roky

Predajcovia a sprostredkovatelia zájazdov prišli v prvých dvoch rokoch pandémie o väčšinu klientov. Odlev sa vtedy šplhal až k 90 percentám kupujúcich, čo v praxi predstavovalo, že ročne s nimi cestovalo menej ako 230-tisíc osôb. „V nasledujúcom roku 2022 síce počet klientov prudko vzrástol, stále však dosahoval iba mierne nadpolovičné hodnoty najlepších rokov 2018 a 2019,“ uvádza Štatistický úrad SR.

Bezprostredne po uvoľnení opatrení sa začali do popredia dostávať pobyty mimo domoviny. „Najväčší, trojštvrtinový podiel na organizovanom cestovnom ruchu tvorili dovolenky obyvateľov Slovenska v zahraničí, takzvaný pasívny cestovný ruch,“ vysvetľujú štatistici s tým, že za hranice vycestovalo v minulom roku organizovane až 825-tisíc osôb.

Medziročne tak počet zahraničných pobytov vzrástol o 78 percent a bol dokonca o pätinu vyšší aj v porovnaní s obdobím pred pandémiou. „Na zahraničnú dovolenku vycestovalo vlani prostredníctvom cestovnej kancelárie najviac obyvateľov Slovenska od roku 2000,“ uvádza Veronika Töröková, riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík úradu.

Tradičnejšie destinácie až tak neskórovali

Najpreferovanejšími sa v minulom roku stali destinácie v Turecku, Grécku, Egypte a Tunisku. Dve posledné vymenované sa tak opäť vrátili na čelo rebríčka TOP 10. Destinácie si uchmatli z celkového počtu klientov cestovných kancelárií viac ako polovicu.

Naďalej sa zvyšoval aj záujem o exotiku, najmä Vietnam a Kubu, ale aj Tunis, Kapverdy, Spojené arabské emiráty a Omán. Nárasty počtu klientov cestujúcich do týchto krajín boli niekoľkonásobné.

Jednoznačne pritom zabodoval Vietnam, kam smerovalo až 14-násobne viac cestujúcich, 11-násobok záujemcov si pripísala karibská Kuba. Počet turistov tu dokonca podľa štatistík výrazne stúpol aj v porovnaní s predpandemickým obdobím, čo súvisí predovšetkým so zavedením pravidelných priamych
leteckých liniek zo Slovenska, ale aj s rozširovaním portfólia predajcov.

Vlani Slováci smerovali aj do dlhodobo obľúbených letných destinácií ako Bulharsko, Chorvátsko či Taliansko. A hoci aj tu nakúpili medziročne dovoleniek viac, za predcovidovou úrovňou čísla stále zaostávajú. „Záujem o tieto destinácie bol v porovnaní s rokom 2019 len približne polovičný,“ konštatujú štatistici.

Domácemu organizovanému cestovnému ruchu sa darí tiež

Postupne sa zlepšuje aj situácia s dopytom po slovenských lokalitách. V minulom roku totiž stúpol aj počet ľudí, ktorí si prostredníctvom cestovných kancelárií kúpili práve pobyt v rámci Slovenska. A hoci tento takzvaný domáci organizovaný cestovný ruch medziročne zvýšil počty klientov len o štyri percentá, 84-tisíc cestujúcich prekonalo hodnoty spred pandémie o viac ako 10 percent.

Najviac sa o to pričinili cestovné kancelárie a agentúry so sídlom v Žilinskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. V prvom spomínanom dokonca predajcovia zaznamenali až dvojnásobný nárast domácich hostí oproti roku 2019.

Nielen našinci vyhľadávajú služby slovenských sprostredkovateľov zájazdov. Rastie aj záujem zahraničných návštevníkov o ich služby. „Medziročne ich na územie Slovenska organizovane pricestovalo o 60 percent viac,“ uvádza Štatistický úrad SR. Do počtov z roku 2019 však cestovným kanceláriám stále chýbalo 40 percent návštevníkov spoza hraníc.

Zahraniční turisti sa u nás dlho neohrejú. Z dát totiž vyplýva, že preferujú jednodňové výlety, dokonca bez prenocovania. Takýchto návštev bolo až 95 percent. „Najviac osôb pricestovalo z Rakúska (53-tisíc), Spojených štátov amerických (42-tisíc) a Nemecka (26-tisíc),“ uzatvárajú štatistici minulý rok s dôvetkom, že tieto tri krajiny predstavovali vyše 60 percent všetkých pricestovaných osôb.

Predajcovia zarobili viac ako pred koronou

Pozitívny vývoj viacerých ukazovateľov v minulom roku, samozrejme, priniesol cestovným kanceláriám a agentúram aj vyššie príjmy. Tržby sa medziročne zvýšili o takmer 40 percent. Dosiahli hodnotu 907 miliónov eur, čo bolo súčasne o pätinu viac ako v roku 2019.

Takmer 95 percent z dosiahnutého objemu tvorili práve tržby z pasívneho cestovného ruchu. Všetky tri zložky cestovného ruchu – aktívny, pasívny aj domáci cestovný ruch – vykázali podľa štatistikov medziročne dvojciferný nárast. Výrazné zaostávanie za predcovidovými tržbami evidoval len aktívny cestovný ruch, teda tržby od cudzincov za pobyty na Slovensku.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac