Britský vojenský analytik: Je dobré, že ukrajinskí vojaci sú starí, nemôžu aspoň utiecť

Bývalý dôstojník britskej armády Nicholas Drummond tvrdí, že vyšší priemerný vek ukrajinských vojakov je výhodou. Starší muži podľa analytika totiž musia bojovať až do konca.

Mortar battalion of 57th artillery brigade of Ukrainian Army Forces Ukrajinský vojak. Foto: Profimedia.sk

„Priemerný vek ukrajinského vojaka je 43 rokov. Dobre. Starí muži nedokážu rýchlo utiecť, a tak neustúpia, bojujú na život a na smrť a potom si uvaria kávu,“ uviedol Drummond.

Výrok britského vojenského analytika vyvolal na sociálnej sieti X vlnu pobúrenia. Niektorí používatelia Drummonda obvinili z cynizmu, necitlivosti a straty kontaktu s realitou. Pripomenuli tiež výrok amerického senátora Lindseyho Grahama, ktorý vyhlásil, že s pomocou amerických zbraní budú Ukrajinci bojovať proti Rusku až „do posledného človeka“.

Štandard už v minulosti upozornil, že priemerný vek ukrajinského vojaka sa pohybuje v rozmedzí 40 až 43 rokov. Aj keby Západ dodal Ukrajine všetky sľúbené zbrane, Kyjev bude mať veľký problém nájsť mužov, ktorých by mohol použiť.

Nicholas Drummond pôsobí ako obranný analytik a strategický konzultant. Je strategickým poradcom pre spoločnosť KMW, ktorá britskej armáde dodáva obrnené vozidlá Boxer MRAV. Je tiež prispievateľom do obranného výboru Dolnej snemovne britského parlamentu.

Vplyvný je aj na sociálnej sieti X, kde má viac ako 68-tisíc sledovateľov vrátane viacerých prominentných vojenských analytikov. V minulosti slúžil v armáde ako dôstojník pechoty.

(ste)