Ruský rezort obrany tvrdí, že armáda prevzala kontrolu nad ukrajinskou dedinou Zahirne na juhu krajiny. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti armáde Kyjeva, ktorá trpí nedostatkom vojakov a munície.

„Jednotky východných síl oslobodili dedinu Zahirne v Záporožskej oblasti a obsadili ďalšie výhodnejšie pozície,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom, konštatuje AFP. Tento týždeň armáda údajne obsadila tri ukrajinské dediny. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že Rusko tento rok už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí.

Rusko v máji taktiež začalo s ofenzívou v Charkovskej oblasti, kde obsadilo niekoľko miest, než jeho postup spomalila ukrajinská armáda.

(tasr, reuters, afp)

Nové správy

Britská polícia zadržala štyroch mužov podozrivých z neoprávneného vniknutia na pozemok premiéra Rishiho Sunaka. Organizácia s názvom Požiadavky mládeže zverejnila video, ako jej člen vykonal veľkú potrebu do jazierka na Sunakovom pozemku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna odsúdila predĺženie väzby pre rímskokatolíckeho kňaza Andrzeja Juchniewicza. Toho úrady uväznili, lebo na sociálnej sieti zverejnil ukrajinskú vlajku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Politické skupiny v Európskom parlamente dotvárajú svoje kluby a volia si predsedov. Po Európskej ľudovej strane (EPP) svojich lídrov potvrdili aj socialisti a demokrati (S&D), liberáli a Zelení.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Severoatlantická aliancia v stredu oficiálne vymenuje nového generálneho tajomníka, stane sa ním dosluhujúci holandský premiér Mark Rutte, tvrdia zdroje agentúry AFP. Na jeho osobe sa zhodlo všetkých 32 členských krajín.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najvyšší pes na svete uhynul niekoľko dní po zaevidovaní v Guinessovej knihe rekordov. Kevin, trojročný samec nemeckej dogy, meral viac ako 210 centimetrov, keď stál na zadných nohách. Pes z amerického štátu Iowa prišiel o život po náhlej operácii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko a Ukrajina si vymenili po 90 vojnových zajatcoch. Výmena sa údajne uskutočnila za sprostredkovania Spojených arabských emirátov. Ukrajinská strana to zatiaľ nepotvrdila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Úrad na ochranu suverenity začal vyšetrovať maďarskú pobočku Transparency International. Proces sa zakladá na údajnom zapojení do činností financovaných pomocou „dotácií zo zahraničia“, ktoré „ovplyvňujú rozhodnutia voličov“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americký hlavný lekár označil násilie so zbraňami za „krízu verejného zdravia“, svoj rozhodnutie Vivek Murthy zdôvodnil tým, že zbrane zapríčinili „straty na životoch, nepredstaviteľnú bolesť a hlboký smútok príliš mnoho Američanom“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Za 15. generálneho tajomníka Rady Európy bol zvolený Alain Berset. Bývalý švajčiarsky prezident vo funkcii vystrieda Mariju Pejčinovičovú Buričovú. Mandát si začne uplatňovať 18. septembra, v príhovore poďakoval za podporu domovskej krajine.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzska futbalová reprezentácia remizovala v poslednom zápase s Poľskom 1:1, do osemfinále postúpi z druhého miesta v D-skupine. Francúzsko si v boji o štvrťfinále zahrá s druhým tímom z E-skupiny, v ktorej hrá aj Slovensko.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rakúski futbalisti zdolali v záverečnom dueli Holandsko 3:2 a na európskom šampionáte vyhrali základnú D-skupinu. V pútavom ofenzívnom zápase rozhodol o triumfe v 80. minúte Marcel Sabitzer.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rakúsko si predvolalo chargé d’affaires ruského veľvyslanectva pre zablokovanie médií vrátane verejnoprávneho telerozhlasu ORF a mediálnej skupiny Austrian Media Group. Hovorí o snahe potlačiť mediálnu pluralitu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Štyristo policajtov z Kene pricestoval na Haiti na mierovú misiu s cieľom potlačiť násilie zločineckých skupín. K úlohe sa pred rokom krajina prihlásila dobrovoľne, nasadenie sa opakovane odkladalo. Aj Keňa aktuálne čelí kríze a násilným protestom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ľuboš Blaha sa vzdal pozície podpredsedu Národnej rady, aby mohol vykonávať funkciu europoslanca. Na jeho stoličku by sa mal posadiť stranícky kolega Tibor Gašpar.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Európska únia kritizuje „nezmyselné“ rozhodnutie Ruska zablokovať 81 európskych médií vrátane slovenských denníkov SME a Denník N. Brusel minulý mesiac urobil rovnaký krok, keď zakázal viaceré weby spadajúce pod Kremeľ.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruské jednotky vypustili od začiatku roka na ukrajinské územie 2277 útočných dronov iránskej výroby Šáhid, protivzdušná obrana Kyjeva ich zničila 1953, ako informovalo ukrajinské letectvo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Počet antisemitských incidentov v Nemecku vlani vzrástol o 83 percent, oznámila organizácia RIAS. Prudký nárast zaznamenala po začiatku operácie izraelskej armády v Pásme Gazy v reakcii na októbrový útok radikálov palestínskeho hnutia Hamas na židovský štát.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur za postup v prípade vyšetrovateľov NAKA, ktorých napriek statusu chránených oznamovateľov Matúš Šutaj Eštok postavil mimo službu. Rezort avizoval odvolanie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prezident podpísal novelu zákona o vysokých školách. Zmeny odobrené Petrom Pellegrinim sa týkajú prístupu a podpory tehotných študentiek a študentov starajúcich sa o deti do troch rokov. Účinnosť nadobudne pred novým akademickým rokom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom by boli predčasné, vyhlásil český premiér Petr Fiala po rokovaní s prezidentom Petrom Pavlom. Vzťahy medzi krajinami sa podľa neho naďalej rozvíjajú.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pre mňa ako hlavného trénera to je zrejme najdôležitejší zápas, prehlásil Francesco Calzona o nadchádzajúcom zápase slovenských futbalistov s Rumunskom. Zverenci trénera hrajú o postup do osemfinále európskeho šampionátu, stačí im aj remíza.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsku futbalovú reprezentáciu v záverečnom zápase posilní aj Kylian Mbappe, proti Poľsku na európskom šampionáte nastúpi s ochrannou maskou na tvári. Francúzsky útočník si zlomil nos v úvodom zápase s Rakúskom a následne vynechal duel s Holandskom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinská armáda zasiahla sovietsku vesmírnu komunikačnú stanicu NIP-16 na Kryme, použila najmenej štyri americké rakety ATACMS. Zariadenie, ktoré po zásahu zachvátilo niekoľko požiarov, stále dokáže prijímať signál z družíc na obežnej dráhe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Liberálna strana Justina Trudeaua prehrala doplňovacie voľby v Toronte, analytici hovoria o referende o vláde kanadského premiéra. Neúspešná kandidátka Leslie Churchová priznala prehru, o dôveru voličov sa chce uchádzať aj v parlamentných voľbách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Japonská technologická firma v reakcii na psychickú záťaž pracovníkov call centra vyvinula AI model schopný „zrušiť emócie“ v hovorenom prejave. Prijímatelia sťažností cez telefón sú totiž vystavení agresívnemu slovníku, ale aj tónu hlasu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Sme zajedno, že okrem podpory Ukrajiny je nutné paralelne viesť úsilie o mierové riešenie, uviedol český prezidenta Peter Pavel po schôdzke na Pražskom hrade s českým premiérom Petrom Fialom, predsedom opozičného hnutia ANO Andrejom Babišom a tieňovým premiérom hnutia Karlom Havlíčkom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenská vláda by mala to, čo odsúhlasí v Bruseli, prezentovať aj doma, vyhlásil neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok. Niektorým rozhodnutiam kabinetu je podľa neho „potrebné zatlieskať“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ privítal otvorenie rokovaní o členstve krajiny v EÚ. Označil ho ako historické. Deň, ktorým sa začína „nová kapitola“ vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Súčasné vedenie rezortu vnútra od svojho nástupu rieši situáciu s meškaním pri vydávaní pasov. Deklarovalo okrem iného snahu vytvoriť nové personalizačné centrum. Problémy podľa neho spôsobili predošlé vedenia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia v Keni strieľala ostrými nábojmi a proti protestujúcim použila slzotvorný plyn. Kenská komisia pre ľudské práva zverejnila video, na ktorom policajti strieľajú na demonštrantov, a uviedla, že voči policajtom bude vyvodená zodpovednosť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nové meno štatutára STVR by malo byť známe včas, uviedol podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko. Dodal, že ho má oznámiť podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas), ktorý je poverený riadením parlamentu. Verí, že štatutárom bude človek, ktorý má skúsenosť s riadením.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Automobilová skupina Stellantis v utorok varovala, že môže ukončiť výrobu v Spojenom kráľovstve, ak od vlády nezíska väčšiu podporu pri transformácii smerom k elektromobilite.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Cena mnohých kľúčových zbraní, ktoré nakupuje Ukrajina, počas vojny vzrástla až šesťnásobne. Patria medzi ne aj 122-milimetrové rakety Grad zo sovietskej éry, ktoré sú určené na ostreľovanie pozícií nepriateľskej pechoty, mínometov a delostrelectva. Na začiatku vojny ich obchodníci predávali za 900 dolárov za náboj, teraz žiadajú aj 6-tisíc dolárov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenský občan prišiel o občianstvo po tom, ako získal občianstvo svojho „manžela“, upozornila predsedníčka výboru NR SR pre ľudské práva Lucia Plaváková (PS). Progresívci preto predkladajú novelu zákona, ktorá má túto situáciu upraviť v prospech párov rovnakého pohlavia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zatykače na Šojgua a Gerasimova naznačujú, že spravodlivosť sa blíži, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého ruské „barbarské raketové a dronové útoky zabíjajú ľudí a spôsobujú škody po celej Ukrajine“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Smer, SNS a Hlas tvoria stabilnú koalíciu,“ povedal podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) na tlačovej konferencii. Reagoval tak na medializované informácie o konflikte s ministrom práce Erikom Tomášom (Hlas), i vyjadrenia o blokovaní zvyšovania minimálnej mzdy zo strany národniarov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zomrela rocková legenda Shifty Shellshock. Frontmana Crazy Town našli mŕtveho v jeho dome. Zatiaľ však nebola zverejnená žiadna informácia o príčine smrti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články