Rusko v reakcii na opatrenia EÚ zablokovalo médiá vrátane Denníka N a Sme

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že na území Ruskej federácie obmedzí vysielanie a prístup k webom 81 spravodajských médií z Európy. Týka sa to aj slovenských denníkov SME a Denník N či verejnoprávnej Českej televízie a portálu Seznamzpravy.cz, píše TASR.

slovenský deník Denník N, noviny, denní tisk, titul, titulní strana, muž, kavárna Muž číta Denník N. Foto: Profimedia.sk

Ide o odvetné opatrenie za analogický krok EÚ, ktorá na svojom území s platnosťou od 25. júna zakázala pôsobenie tlačovej agentúry RIA Novosti a denníkov Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Na zozname zverejnenom v utorok ruským rezortom diplomacie je 77 subjektov: vysielateľov, denníkov, časopisov a online portálov z 25 krajín EÚ, ako aj štyri celoeurópske periodiká.

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že tieto médiá šíria nepravdivé informácie o takzvanej špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine – tak Rusko nazýva vojnu, ktorú vo februári 2022 rozpútalo voči Ukrajine.

Vyhlásenie ruského ministerstva sa sústreďuje na vysielanie médií, hoci v zozname je aj mnoho médií, ktoré publikujú svoje materiály primárne v podobe textov.

Zoznam tvoria významné európske médiá

Zákaz sa vzťahuje aj na rakúsku verejnoprávnu televíziu ORF, nemecké periodiká Der Spiegel, Die Zeit a Frankfurter Allgemeine Zeitung, španielske denníky El Mundo a El País a tamojšiu tlačovú agentúru EFE a televíziu RTVE, na talianske denníky La Stampa a La Repubblica i taliansku mediálnu spoločnosť RAI.

V zozname je aj viacero francúzskych médií vrátane denníkov Le Monde a Libération či agentúry AFP, ako aj médiá z Belgicka, Bulharska a Maďarska (444.hu).

Zákaz postihne aj vybrané médiá z Grécka, Dánska, Írska, Cypru, Lotyšska, Litvy, Estónska, Malty, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Fínska a Švédska.

Zoznam zahŕňa aj médiá s celoeurópskou pôsobnosťou: Agence Europe, týždenník Politico – jeho európsku i americkú mutáciu –, spravodajský web EUobserver, ale aj družicový kanál Svoboda Satellite Package.

O čo ide

Členské krajiny EÚ svojím rozhodnutím zo 17. mája zakázali „akúkoľvek vysielaciu aktivitu“ mediálnej platforme Voice of Europe a trom ruským médiám: agentúre RIA Novosti a denníkom Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Podľa orgánov EÚ tieto médiá predstavujú „významnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť“ Európskej únie a zohrávajú „dôležitú úlohu pri podnecovaní a podpore ruskej útočnej vojny proti Ukrajine a pri destabilizácii situácie v susedných krajinách“. Toto rozhodnutie EÚ nadobudlo platnosť v utorok 25. júna.

Vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že ak budú zrušené obmedzenia pre ruské médiá, ruská strana tiež prehodnotí svoje rozhodnutie vo vzťahu k prevádzkovateľom médií z Európy.

Brusel kritizuje „nezmyselnú odvetu“ Ruska

Európska únia v utorok kritizovala Rusko za zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií. Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v statuse na sieti X označila toto rozhodnutie Ruska za nezmyselnú odvetu.

Dodala, že „propagandistické výstupy financované Ruskom na šírenie dezinformácií ako súčasť ruskej vojenskej doktríny nie sú to isté ako nezávislé médiá“, ktorých sa sankcie uvalené Ruskom týkajú.

Krok Ruska v utorok odsúdilo aj ministerstvo zahraničných vecí Talianska, ktorého médiá sú tiež na zozname 81 subjektov, ktorým Rusko zakázalo vysielanie a prístup k ich webom na svojom území. Rím označil opatrenia proti médiám z Talianska za neopodstatnené, pretože „vždy poskytovali objektívne a nezaujaté informácie o konflikte na Ukrajine“.

(bbc, reuters, tasr, est)


Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok