Rozvoj vzťahov medzi našimi krajinami je nesmierne dôležitý, napísal Fiala

Rozvoj vzťahov medzi našimi krajinami je nesmierne dôležitý, napísal Petr Fiala po spoločnom stretnutí s Petrom Pellegrinim. Český premiér ocenil, že nový slovenský prezident podľa tradície ako prvú absolvoval návštevu Prahy.

Na snímke zľava slovenský prezident Peter Pellegrini a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe v stredu 26. júna 2024. Foto: Kancelária prezidenta SR/TASR Na snímke zľava slovenský prezident Peter Pellegrini a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe v stredu 26. júna 2024. Foto: Kancelária prezidenta SR/TASR

„Spájajú nás nielen desiatky rokov spolužitia v rámci jedného štátu, ale aj pokračujúce väzby vo všetkých oblastiach súkromného aj spoločenského života,“ povedal podľa úradu vlády Fiala. Politici rokovali aj o obrannej spolupráci či posilnení energetickej bezpečnosti.

Fiala pripomenul, že Česko sa podieľa na ochrane slovenského vzdušného priestoru. Spoluprácu v oblasti obrany by podľa neho mohli posunúť spoločné projekty, napríklad možnosť zdieľania nákladov pri zaobstaraní bojových vozidiel pechoty CV-90.

Pellegrini v stredu absolvoval svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Popoludní odletel do Bruselu, kde sa ešte večer stretne so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

(tasr)