Priaznivcov francúzskej ľavice musela polícia spacifikovať slzným plynom

K výtržnostiam a zrážkam medzi demonštrantmi a políciou došlo v nedeľu večer počas zhromaždení v Paríži a ďalších francúzskych mestách, ktoré sa konali po predčasných parlamentných voľbách v krajine.

Snímka obrazovky 2024-07-08 o 8.51.45 Policajti stoja pri horiacich bicykloch počas výtržností medzi demonštrantmi a políciou neďaleko Námestia Republiky v Paríži. Foto: TASR/AP

V Paríži sa zhromaždili tisíce ľudí na Námestí republiky, aby oslavovali víťazstvo ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP). Časť demonštrantov sa podľa médií dostala do potýčok s poriadkovými silami, ktoré nasadili slzotvorný plyn. V oblasti horeli barikády z dreva.

V centre Paríža si všetky obchody a banky zabezpečili okná drevenými výplňami vzhľadom na obavy z povolebných násilností.

Minister vnútra Gérald Darmanin mobilizoval na deň volieb 30-tisíc policajtov s cieľom zabrániť možným nepokojom. Zhruba päťtisíc z nich nasadili v Paríži a okolí.

Zrážky medzi antifašistami a políciou hlásili aj z mesta Lille v severnom Francúzsku. Aj tam policajti zasahovali slzotvorným plynom.

V západofrancúzskom Rennes zadržali podľa správ 25 osôb po tom, ako poriadková polícia použila slzotvorný plyn proti ľavicovým demonštrantom.

V meste Nantes zranil policajta Molotovov koktejl, ktorý demonštranti hádzali na bezpečnostné zložky.

V druhom najväčšom francúzskom meste Marseille prišlo na oslavy víťazstva ľavice v centre tiež mnoho ľudí. Na priebeh zhromaždenia dohliadali policajti, kým demonštranti kričali heslá proti pravicovým médiám.

(tasr, dpa, est)