Orbán na návšteve Číny rokoval so Si Ťin-pchingom

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa neohlásene stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Ten po prílete označil svoju cestu do Číny za "mierovú misiu 3.0" po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí predtým v krátkom oznámení uviedlo, že maďarský a čínsky líder budú na schôdzke „hĺbkovo“ preberať otázky spoločného záujmu. Si Ťin-pching navštívil Maďarsko v máji.

Orbán cestoval minulý piatok na návštevu Moskvy, kde ho prijal ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine. Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie, pretože Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ. V Kyjeve bol Orbán v utorok a stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Jeho rezort koncom minulého týždňa zrušil stretnutie Szijjártóa so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, plánované na pondelok v Budapešti.

(tasr, ap, afp)