Biden pokračoval v kampani, demokrati sa radili o jeho kandidatúre

Joe Biden absolvoval sériu predvolebných vystúpení v štáte Pensylvánia. Na stiahnutie kandidatúry ho medzitým vyzvali ďalší kongresmani z jeho Demokratickej strany.

Biden na zhromaždení vo Wisconsine opätovne uistil, že z volieb neodstúpi Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden (81) sa vo Filadelfii prihovoril ľuďom v kostole, ktorý v minulosti navštevovali prevažne černošskí veriaci, a zastavil tiež pri pomocníkoch svojej kampane. Následne v meste Harrisburg hovoril dlho so svojimi stúpencami. Cestou späť na letisko ešte zavítal do kaviarne.

V čase jeho návštevy Pensylvánie sa demokratickí členovia Snemovne reprezentantov stretli na mimoriadnom rokovaní. Podľa amerických médií sú viacerí stranícki lídri presvedčení, že Biden musí zo súboja o Biely dom odstúpiť.

Na takmer dvojhodinovom stretnutí panovala všeobecná zhoda, že namiesto Bidena by mali demokrati nominovať viceprezidentku Kamalu Harrisovú, informovala televízia CNN s odvolaním sa na zdroj zapojený do rozhovoru.

Dvaja ďalší kongresmani vyjadrili verejne názor, že Biden v prezidentských voľbách v novembri nemôže opätovne zvíťaziť nad svojím vyzývateľom Donaldom Trumpom. Iní demokratickí členovia Kongresu takto dôrazne nevystúpili, vyjadrili však znepokojenie.

Biden od svojho slabého výkonu v prvej televíznej debate s Trumpom bojuje na všetkých frontoch. Biely dom medzitým zverejnil jeho termíny na ďalšiu časť mesiaca. Tento týždeň bude prezident USA hostiteľom summitu NATO vo Washingtone.

(tasr, dpa)