Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu by privítalo opätovné zavedenie povinnej maturity z matematiky

Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR by privítalo opätovné zavedenie povinnej maturity z matematiky. Absolventi stredných škôl sa vďaka nej ľahšie uplatnia v ďalšom živote, myslí si prezident združenia Tibor Straka.

Zmysel to podľa neho má aj pre obranný priemysel. „Pre udržanie kroku s rýchlym rozvojom technológií v medzinárodnom meradle je nevyhnutné, aby pracovné sily disponovali analytickým myslením, logickým uvažovaním a schopnosťou riešiť problémy, čo úzko súvisí s kvalitným vzdelaním v prírodných vedách, ako je práve matematika,“ povedal.

S povinnou maturitou z predmetu by súhlasil aj Klub 500. Matematika je podľa riaditeľa klubu Tibora Gregora jedným z kľúčových predmetov, ktorý rozvíja kritické myslenie, logické uvažovanie a schopnosť riešiť problémy.

„Tieto zručnosti sú nevyhnutné nielen v oblasti prírodných vied a technológií, ale aj v každodennom živote a širokom spektre povolaní. Študenti, ktorí majú silné základy v matematike, sú lepšie pripravení na výzvy moderného sveta a majú vyššie šance na úspech v rôznych oblastiach,“ skonštatoval Gregor.

Úvahy o znovuzavedení skúšky oznámil minister školstva Tomáš Drucker minulý týždeň na tlačovej konferencii. Z nedávneho prieskumu realizovaného Študentskou radou stredných škôl pod záštitou rezortu školstva vyplýva, že až 84 percent stredoškolákov je proti zavedeniu povinnej maturity z matematiky. V prípade možnosti výberu z viacerých stupňov náročnosti je nesúhlas s povinnou maturitou z matematiky nižší – 64,2 percenta.

(tasr)