Ruské úrady zaradili Juliju Navaľnú na zoznam teroristov a extrémistov

Ruské úrady zaradili Juliju Navaľnú na zoznam teroristov a extrémistov. Udialo sa tak iba dva dni po tom, čo súd v Moskve vydal príkaz na jej zatknutie.

Vdova po politikovi Alexejovi Navaľnom je v Rusku obvinená z účasti v „extrémistickej skupine“, za čo jej hrozí až šesť rokov väzenia. Navaľná i jej dve deti sa už dlhší čas zdržiavajú v zahraničí, preto bol súdny príkaz na vzatie do väzby na dva mesiace vydaný v jej neprítomnosti.

Moskovský súd tvrdí, že Navaľná sa „skrýva“ pred orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto bolo po nej vyhlásené pátranie. Ak by vstúpila na územie Ruskej federácie, bola by zadržaná.

Jej osobné údaje sa podľa AFP vo štvrtok objavili v online databáze „teroristov a extrémistov“ spravovanej ruskou Federálnou službou pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring). Zaradenie na tento zoznam umožňuje ruským úradom zmraziť menovaným osobám bankové účty bez potreby súdneho príkazu.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok