Erdogan vyzval pápeža, aby odsúdil otvárací ceremoniál OH v Paríži

Podľa tureckého prezidenta išlo o perverznú propagandu, ktorá sa podľa neho šírila na minulotýždňovom otváracom ceremoniály letných olympijských hier v Paríži.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestoval do Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva iba Ankara Recep Tayyip Erdogan počúva prejav lídra cyperských Turkov Ersina Tatara. Foto: TASR/AP

Turecký líder podľa agentúry Anadolu telefonoval s pápežom a spolu okrem otváracieho ceremoniálu hovorili aj o situácii na Blízkom východe. „Prezident Erdogan uviedol, že pod maskou slobody prejavu a tolerancie bola pošliapaná ľudská dôstojnosť a zosmiešnené náboženské a morálne hodnoty, čo uráža moslimský i kresťanský svet,“ uviedla kancelária tureckého prezidenta vo vyhlásení. Vo výzve pre pápeža kancelária dodala, že turecký líder cíti, že je potrebné „spoločne prehovoriť“.

Erdogan zároveň vyjadril nesúhlas s podkopávaním náboženských hodnôt, perverznou propagandou a morálnym kolapsom, do ktorého svet olympijskými hrami upadá, uviedla jeho kancelária.

Piatkový otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži zahŕňal aj vystúpenia tanečníkov či osôb drag queen, ktoré pripomínalo výjav Poslednej večere. Organizátori uviedli, že mali v úmysle zobraziť pohanskú hostinu a vystúpením nechceli nikoho uraziť. Ako prejav neúcty už toto vystúpenie odsúdili rôzne náboženské skupiny, ruské ministerstvo zahraničných vecí, či republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, pripomína AFP.

Nа otváracom ceremoniáli sa mal pôvodne osobne zúčastniť aj turecký líder, no podľa vlastných slov sa pre varovanie svojej vnučky rozhodol neprísť.

(tasr)