Prieskum: Ak by sa voľby konali začiatkom augusta, vládu by zostavovali progresívci

Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici augusta, zvíťazilo by Progresívne Slovensko, ktoré by o viac ako pol percentuálneho bodu predbehlo Smer-SD.

Vo¾by do Európskeho parlamentu Na snímke členovia hnutia Progresívne Slovensko (PS), zľava Ľubica Karvašová, predseda hnutia Michal Šimečka a Michal Wiezig. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, progresívci by získali 23,1 percenta hlasov oproti druhému Smeru, ktorý by podporilo 22,4 percenta opýtaných. Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostalo spolu šesť politických subjektov.

Na treťom mieste by podľa prieskumu skončil Hlas-SD, ktorý by volilo 14,3 percenta respondentov. Nasledujú Republika (7 percent), KDH (6,2 percenta) a strana Sloboda a Solidarita (5,8 percenta). Pred bránami parlamentu by podľa prieskumu ostali Demokrati (4,5 percenta), koalícia vedená hnutím Slovensko (4,4 percenta), Sme rodina, Maďarská aliancia a momentálne koaličná Slovenská národná strana (všetky 3,2 percenta).

Agentúra prieskum robila v dňoch 8. až 12. augusta na vzore 1 044 respondentov vo veku 18 a viac rokov. Vzorka bola reprezentatívna z hľadiska veku, pohlavia, kraja alebo národnosti.

(sita)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac