SNS v parlamente nepodporí zvýšenie ceny mýta, návrh už schválila vláda

Koaličná SNS v Národnej rade (NR) SR nepodporí návrh zákona, ktorým štát zvýši cenu mýta. Návrh pritom na stredajšom rokovaní schválila vláda. So zvyšovaním poplatkov o 40 percent národniari nesúhlasia bez toho, aby došlo k dobudovaniu cestnej infraštruktúry. Uviedla to riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

12. schôdza Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: Martin Baumann/TASR

SNS už o svojom stanovisku informovala predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a považuje ho za nemenné.

Novela zákona o výbere mýta prináša povinnosť pre vodičov nákladných vozidiel platiť poplatky aj za emisie oxidu uhličitého (CO2). Novelou sa zavádza európska smernica Eurovignette, ktorou sa mení systém výberu mýta.

Súčasťou novely je aj zníženie dane z motorových vozidiel, ktoré sa má týkať áut nad 3,5 tony a kamiónov nad 12 ton.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) si myslí, že zvýšením sadzieb mýta o 40 percent sa Slovensko nestane tranzitnou krajinou. Zvýšenie cien mýta by Národnej diaľničnej spoločnosti mohlo podľa neho priniesť až 100 miliónov eur. Zníženie daní by podľa neho mohlo pre štátny rozpočet predstavovať stratu 32 miliónov eur.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac