Francúzska prokuratúra žiada, aby sa herec Depardieu postavil pred súd

Francúzsky herec Gérard Depardieu by mal byť trestne stíhaný v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia herečky Charlotte Arnouldovej, vyhlásila vo štvrtok parížska prokuratúra.

Gérard Depardieu Gérard Depardieu. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatpäťročný herec, ktorý nakrútil viac ako 200 filmov a televíznych seriálov, bol v roku 2020 obvinený z dvojnásobného znásilnenia herečky Arnouldovej v jeho dome v roku 2018. Prokurátori odvtedy viedli vyšetrovanie s cieľom určiť, či je súdny proces opodstatnený.

O tom, či bude pokračovať pojednávanie, teraz rozhodne sudca, píše AFP. Tento krok je podľa herečkinej právničky Carine Durrieu-Dieboltovej „výsledkom dlhého vyšetrovania, v rámci ktorého sa podarilo zhromaždiť dôkazy potvrdzujúce slová mojej klientky“. Právnička dodala, že pre 28-ročnú Arnouldovú je to „obrovský posun vpred, plný nádeje“.

Depardieu v posledných rokoch poprel celý rad obvinení zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia. Na jeho obranu sa postavil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý uviedol, že „Francúzsko je na neho hrdé“.

„Nikdy, ale naozaj nikdy som nezneužil žiadnu ženu,“ povedal herec v októbri pre denník Le Figaro v súvislosti s obvineniami Arnouldovej. Prípad prokurátori v roku 2019 zastavili, pretože sa pri vyšetrovaní nenašli dostatočné dôkazy. V roku 2020 ho však znovu otvorili.

Depardieua v októbri čaká aj súdny proces v súvislosti s údajnými sexuálnymi útokmi na dve rôzne ženy počas nakrúcania filmu v roku 2021. Jedna z nich mala v čase incidentu 24 rokov. Vlani na jeseň bol Depardieu nútený pozastaviť svoju kariéru, pretože bolo proti nemu vznesené obvinenie zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Depardieu vtedy napísal aj otvorený list, v ktorom uviedol, že ženy nikdy nezneužíval, a odsúdil svoje „lynčovanie mediálnym súdom“.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac