Analytik: Slovensko a Maďarsko budú naďalej odoberať ropu od Lukoilu, akurát bude drahšia

Slovensko i Maďarsko budú naďalej odoberať ruskú ropu od spoločnosti Lukoil aj napriek ukrajinským sankciám, akurát sa im to predraží. Zmluva medzi maďarskou MOL a ruskou spoločnosťou Lukoil by mala platiť od tohtoročnej jesene. Uviedol to hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ilustračné foto: TASR/AP Ilustračné foto: TASR/AP

„Nič skutočne zásadného sa nemení, ruská ropa bude južnou vetvou ropovodu Družba ďalej prúdiť čulo. Maďarsko a Slovensko totiž budú opäť odoberať ruskú ropu Lukoilu, a to napriek sankciám, ktoré od začiatku júla voči tejto ruskej firme v sprísnenej podobe uplatňuje Kyjev,“ uviedol vo svojom komentári Kovanda.

Podľa analytika by mala zmluva medzi maďarským petrochemickým podnikom MOL, do ktorého majetku spadajú aj slovenské rafinérie Slovnaftu, a ruskou spoločnosťou Lukoil platiť už od tohtoročnej jesene. „Zmenou oproti doterajšej situácii bude to, že Lukoil už nebude zodpovedný za prepravu ropy až na ukrajinsko-maďarské hranice, ale len na tie rusko-ukrajinské. Potom už zodpovednosť prevezme MOL. Čo sa mu predraží o zhruba 1,5 dolára na barel, a to pre vyššie bezpečnostné riziká a súvisiaci rast nákladov poistenia,“ priblížil Kovanda.

Analytik pripomenul, že od začiatku júla, keď začali sprísnené ukrajinské sankcie platiť, Lukoil ropu Maďarsku a Slovensku nedodáva. „MOL tak musí potrebný dovoz vykrývať prostredníctvom krátkodobých kontraktov s obchodníkmi, na ktoré sa ukrajinské sankcie nevzťahujú. Lukoil na prelome júna a júla ropné kohútiky utiahol v reakcii na sprísnenie sankcií, pretože sa obával, že by Ukrajina napríklad mohla jeho ropu konfiškovať,“ doplnil Kovanda.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac