Čína a Rusko posilnia spoluprácu v energetickom sektore

Rusko a Čína sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti prieskumu, ťažby, spracovania a prepravy ropy a iných nerastných surovín, ako aj na prehĺbení partnerstva v oblasti jadrovej energie, uviedli vo štvrtok v spoločnom komuniké ruský premiér Michail Mišustin a čínsky predseda vlády Li Čchiang.

Putin v Èíne uský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

Na záver stretnutia v Moskve sa obe strany dohodli na spolupráci pri výstavbe a zabezpečení stabilnej prevádzky čínsko-ruského ropovodu a plynovodu, ako aj na rozvíjaní projektov v oblasti skvapalňovania zemného plynu a hľadaní ďalších možností cezhraničnej spolupráce v oblasti energetiky. Tie by mali zahŕňať skladovanie energie, výrobu energie z vodíka alebo spoločnú výstavbu jadrových elektrární.

Rusko je už v súčasnosti najväčším dodávateľom ropy do Číny a podľa Mišustina v blízkej budúcnosti zaujme prvé miesto aj pri dodávkach zemného plynu. Peking považuje vojnu, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, za narušenie medzinárodného poriadku, v konečnom dôsledku však stojí na strane Moskvy. V spoločnej opozícii voči Západu sa obe mocnosti v posledných rokoch zblížili a vyhlásili strategické partnerstvo.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac