Duda a Módí vo Varšave diskutovali o globálnych dôsledkoch vojny na Ukrajine

Poľský prezident Andzej Duda a indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok na stretnutí v paláci Belweder vo Varšave rokovali o ruskej vojne na Ukrajine a jej dôsledkoch pre celý svet, uviedla kancelária poľského prezidenta. Témou rokovania bola aj bilaterálna spolupráca Poľska a Indie.

Nárendra Módí. Foto: TASR/AP Nárendra Módí. Foto: TASR/AP

Indický premiér pricestoval v stredu do Varšavy na dvojdňovú návštevu a po jej skončení odcestuje na Ukrajinu. Módí je prvým indickým premiérom v Poľsku za 45 rokov. Pred ním Poľsko navštívil v roku 1979 Mórárdží Désaí.

Prezidentská kancelária po stretnutí na sieti X oznámila, že jednou z tém rokovania bola vojna na Ukrajine a jej globálne dôsledky. „V roku 2022, po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, Poľsko ponúklo pomoc pri evakuácii viac ako 6-tisíc študentov z Indie, ktorí boli na Ukrajine,“ uviedla kancelária. Módí po stretnutí na sieti X napísal, že je šťastný, že sa vo Varšave stretol s poľským prezidentom. „Mali sme skvelú diskusiu o tom, ako prehĺbiť indicko-poľské vzťahy. India si hlboko váži dobré vrelú spoluprácu s Poľskom. Tešíme sa na posilnenie obchodných a kultúrnych väzieb medzi našimi národmi v nadchádzajúcom období,“ napísal indický premiér.

Módí pred návštevou Kyjeva povedal, že jeho krajina je ochotná ponúknuť svoju pomoc pri ukončení konfliktov na Ukrajinu a v západnej Ázii. Poľský premiér vyjadril podporu indickému premiérovi v úlohe sprostredkovateľa medzi Kyjevom a Moskvou, píše DPA. India diplomaticky spolupracuje s Ukrajinou aj Ruskom a opakovane kritizovala západné sankcie voči Kremľu. Módí sa podľa DPA snaží byť vnímaný, ako mierotvorca medzi bojujúcimi stranami.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac