Eurokomisia preskúmava nový maďarský zákon o ubytovaní ukrajinských utečencov

Európska komisia preskúmava nový maďarský zákon o obmedzení pomoci pre ukrajinských utečencov na osoby z častí Ukrajiny, ktoré sú podľa Budapešti priamo postihnuté bojmi. Ľudia z ďalších regiónov tak prišli o štátom financované ubytovanie. Podľa ľudskoprávnych skupín by nový zákon, ktorý začal platiť v stredu, mohol v Maďarsku ovplyvniť do 3-tisíc ľudí, informuje portál Euronews.

Európska Únia Ilustračná foto: frimufilms/ Freepik

„Sme si vedomí tohto dekrétu a skúmame ho. EÚ je jednotná v poskytovaní ochrany všetkým tým, ktorí utekajú pred Putinovými bombami a zabezpečíme ich ochranu tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedala v Bruseli novinárom hovorkyňa Európskej komisie Anitta Hipper.

V súčasnosti má v Európskej únii dočasnú ochranu zhruba 4,2 milióna Ukrajincov, z toho okolo 46-tisíc v Maďarsku. Nariadenie o dočasnej ochrane schválili členské štáty Únie krátko po tom, čo Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu vo februári 2022 a nedávno odobrili jej predĺženie do minimálne marca 2026. „To znamená okamžitú ochranu a prístup k právam v EÚ vo všetkých členských štátoch vrátane práva na pobyt, ale aj prístupu na trh práce, k ubytovaniu, sociálnemu zabezpečeniu, zdravotnej a inej pomoci,“ povedala Hipper.

Hovorkyňa sa nechcela vyjadriť k tomu, či sa eurokomisia obáva, že by Maďarsko mohlo porušovať danú smernicu. „Táto vyhláška práve vstúpila do platnosti, musíme byť v kontakte s maďarskými orgánmi a v tejto fáze sa nachádzame,“ vysvetlila.

(sita)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac