Dánsky rapper Nicolas Hoffgaard si chcel predĺžiť pobyt v Rusku, skončil vo vojne na Ukrajine

Nicolas Hoffgaard je dánsky občan, ktorý sa vo svojej krajine zviditeľnil ako raper pod pseudonymom Stanley Most. Podľa jeho právnika odišiel do Ruska pre sympatie k prezidentovi Vladimirovi Putinovi a nesúhlas s hodnotovým smerovaním Západu.

Po skončení povolenia na pobyt podpísal kontrakt s ruskou armádou s nádejou, že si bude môcť vybrať prácu a stane sa pohraničníkom, pričom sa nazdával, že mu to uľahčí zisk ruského občianstva. Napokon však skončil vo vojne na Ukrajine.

Ruský vojenský súd 2. západného okruhukontrakt medzi ruskou armádou a 33-ročným dánsky umelcom zrušil. Prípad sa však zrejme ešte neskončil a pravdepodobne skončí na vojenskom kasačnom súde v Novosibirsku.

Hoffgaardov právnik Roman Petrov na súde uviedol, že jeho klient nerozumel kontraktu, ktorý s armádou podpísal, keďže nevie po rusky. „Ten človek prišiel do Ruska, aby tu žil a chcel byť užitočný, chcel pomáhať.“

Raper údajne slúžil pri doneckom meste Luhansk v jednotke, ktorá obsluhovala drony. Sťažoval sa, že ho ostatní nútili piť vodku a tiež na to, že ho označovali za západného špióna. Nepálski spolubojovníci ho zas údajne šikanovali. Na jeho prípad upozornil server Mediazona.

(mep)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac