USA pošlú Ukrajine ďalší balíček vojenskej pomoci v hodnote 125 miliónov dolárov

Washington sa zatiaľ snaží lepšie pochopiť ako ukrajinská ofenzíva v Kursku pomáha napĺňať širšie bojové ciele, uviedli v noci na piatok nemenovaní predstavitelia amerických úradov.

Pentagon Ryder Hovorca Pentagónu Pat Ryder. Foto: Profimedia.sk

Najnovší balíček obsahuje protivzdušné rakety, muníciu pre raketomety HIMARS, protitankové strely Javelin a množstvo ďalších striel určených na ničenie obrnených cieľov, dronov a elektronických systémov a zariadení, delostrelecké granáty pre delá s priemerom 155 a 105 milimetrov, vozidlá a ďalšie vybavenie.

Balíček pomoci zatiaľ nebol oficiálne oznámený. Mohlo by sa tak však stať už v piatok, deň pred ukrajinským sviatkom dňa nezávislosti. Zbrane budú poskytnuté zo skladových zásob Pentagónu, preto ich možno dodať rýchlejšie.
        
Najnovší balíček posúva hodnotu pomoci, ktorú Spojené štáty od roku 2022 poskytli Ukrajine, na úroveň presahujúcu 55,7 miliardy amerických dolárov.

(tasr, ap)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok