Moskva navrhuje odpustiť vojakom dlhy za vyznamenanie z ukrajinského frontu

Ruská vláda na svojom najbližšom zasadnutí prerokuje návrh zákona, ktorým by rozšírila dôvody na odpísanie dlhov na úveroch, bývaní a komunálnych službách pre Rusov, ktorí bojujú na Ukrajine. Informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia vlády.

Russia Putin Ruskí vojaci čakajú na prejav ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli v Moskve v utorok 27. júna 2023. Foto: TASR/AP

V dokumente, o ktorom TASS tvrdí, že ho má k dispozícii, sa navrhuje „zaradiť k dôvodom ukončenia záväzkov vojenských osôb vyplývajúcich z úverových zmlúv udelenie štátneho vyznamenania týmto osobám, ktoré získali za plnenie úloh v priebehu špeciálnej vojenskej operácie“.

Inými slovami, pokiaľ ruský vojak získa na ukrajinskom bojisku vyznamenanie, štát mu odpustí dlhy. Návrh zákona, ktorý o tom hovorí, bude čoskoro prerokovaný ruskou vládou. Zasadnutia vlády sa konajú spravidla každý týždeň vo štvrtok. Ak vláda návrh schváli, predložia ho Štátnej dume.

Už teraz však platí, že všetci účastníci vojenskej služby a ich rodinní príslušníci majú nárok na úverové prázdniny na spotrebné a hypotekárne úvery, a tiež pôžičky. Svoje záväzky tak nemusia splácať počas celého trvania vojenskej služby. „Ak vojak zomrie alebo sa stane invalidom I. skupiny, úver a pôžička vystavené na jeho meno sa odpíšu,“ vysvetľuje TASS.

(dak)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok