Nezamestnanosť v eurozóne klesla v júli na historické minimum

Miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v eurozóne v júli 6,4 percenta oproti júnovej hodnote 6,5 percenta. Znamená to návrat na historické minimum, ktoré zaznamenala tento rok aj v apríli a máji.

Na porovnanie, v júli 2023 dosiahla 6,6 percenta. V širšej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v júli 6 percent. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci aj v júli minulého roka.        

V rámci menovej únie bolo v júli podľa Eurostatu nezamestnaných 10,99 milióna ľudí. V celej EÚ ich počet dosiahol necelých 13,11 milióna. Znížila sa aj nezamestnanosť mladých ľudí vo vekovej kategórii do 25 rokov.

Zatiaľ čo v júni dosiahla miera nezamestnanosti mladých v eurozóne 14,4 percenta, v júli to bolo 14,2 percenta. V celej EÚ klesla zo 14,6 na 14,5 percenta.        

Spomedzi štátov EÚ zaznamenali najvyššiu nezamestnanosť tradične Španielsko a Grécko, pričom iba Španielsko dosiahlo dvojcifernú hranicu. Miera nezamestnanosti v tejto krajine predstavovala v júli 11,5 percenta.

Na druhej priečke sa umiestnilo Grécko s nezamestnanosťou na úrovni 9,9 percenta, za ním nasledovalo Fínsko, kde miera nezamestnanosti dosiahla 8,4 percenta.        

Najnižšiu nezamestnanosť vykázali Česko, Poľsko a Malta.

(tasr)