Video: V českom Litvínove odpálili bombu z 2. svetovej vojny

V najväčšom chemickom závode v Česku v Litvínove pyrotechnici v piatok riadenou detonáciou zlikvidovali nevybuchnutú leteckú bombu z 2. svetovej vojny.

bomba Letecká bomba z druhej svetovej vojny, ktorú v piatok odpálili v Litvínove. Foto: Policie ČR/X

Odpálenie bomby, ktorú našli ešte minulý týždeň pri výkopových prácach, uskutočnila trojica policajných pyrotechnikov v spolupráci s hasičmi, uviedol portál Novinky.cz.

Odpálenie uskutočnili dvaja pyrotechnici z vozidla zo vzdialenosti 300 – 500 metrov. Tretí pyrotechnik bol o ďalších 300 metrov ďalej. „Vykonajú odpálenie a zaistia obhliadanie,“ povedal dopoludnia pre server šéf pyrotechnickej služby Karel Čadil.  

Následne si pyrotechnici po troch až piatich minútach miesto výbuchu obhliadli, aby zistili, či sa bombu podarilo zlikvidovať. Polícia na sociálnej sieti jej zničenie potvrdila s tým, že výbuch výraznejšie nepoškodil infraštruktúru závodu. Pred obnovením prevádzky však budú musieť v závode skontrolovať jednotlivé zariadenia..

Britská letecká bomba s hmotnosťou približne 250 kilogramov obsahovala sto kilogramov trhaviny. Za mimoriadne nebezpečný považovali experti chemicko-mechanickú rozbušku. Okrem toho sa približne 20 metrov od miesta nálezu bomby nachádzali produktovody, preto pyrotechnici bombu obložili vrecami s pieskom, aby tlakovú vlnu nasmerovali do bezpečného priestoru.

Podľa zástupcu riaditeľa krajských hasičov a veliteľa zásahu Petra Klímy bolo na mieste 140 hasičov a 100 kusov techniky. Hasiči sa starali o zaistenie priestoru a zmiernenie prípadných sekundárnych účinkov.

(tasr, mas)