KDH chce novelizovať Ústavu SR, zabrániť chce zneužívaniu skráteného legislatívneho konania

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pri príležitosti Dňa Ústavy Slovenskej republiky navrhuje zásadnú zmenu, ktorá by ovplyvnila legislatívny proces. Novela by sa dotkla aj činnosti Ústavného súdu.

majerský Milan Majerský. Foto: Archív KDH

Predseda kresťanských demokratov Milan Majerský pripomína, že zámer predstavený na Deň Ústavy SR je súčasťou rámcových tém o legislatívnych zmenách, ktoré by mali viesť k zintenzívneniu ochrany demokracie, základných ľudských práv a hodnôt, na ktorých stojí ústava i slovenská štátnosť.

„Chceme, aby sa o všetkých dôležitých zmenách vždy viedla poctivá odborná i politická diskusia. Toto považujeme za podstatný úvod do diskusie aj k ostatným prioritám,“ uviedol.

Pripravený vecný zámer návrhu novely ústavy z dielne KDH ráta s tým, že inštitút skráteného legislatívneho konania budú môcť zákonodarcovia naďalej používať, takýto postup však bude môcť následne preskúmať Ústavný súd SR.

„Ak sa Ústavný súd vyjadrí, že postup parlamentu pri legislatívnom konaní o návrhu zákona nebol v súlade s ústavou, stráca príslušný zákon účinnosť a platnosť,“ vysvetlil podpredseda KDH Viliam Karas s tým, že návrh sleduje zmenu, po ktorej roky volá odborná verejnosť, ale aj podnikateľský sektor. „Prinesie to viac právnej istoty, viac odbornosti a najmä kvalitnejšie zákony pre občanov,“ domnieva sa.

V nasledujúcich týždňoch chce KDH osloviť všetky parlamentné politické strany s ponukou pripraviť spoločnú víziu pre lepšiu tvorbu zákonov. Napomôcť má k tomu aj poslanec Branislav Škripek, ktorý sa 1. septembra stal členom hnutia.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok