Počet obetí aj ranených po útoku na mesto Poltava stúpa. Zelenskyj telefonoval s Trudeauom

Najmenej 50 ľudí zomrelo a ďalších 219 utrpelo zranenia, keď dve ruské balistické rakety v utorok zasiahli vzdelávacie zariadenie a susednú nemocnicu v ukrajinskom meste Poltava, uviedol Kyjev.

Poltava Záber zo záchranných prác v meste po ruskom útoku. Foto: X

O útoku informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videozázname, ktorý zverejnil na svojom kanáli na platforme Telegram. Podľa gubernátora Poltavskej oblasti Filipa Pronina je až 18 ľudí pod troskami.

„Jedna z budov Inštitútu komunikácií bola čiastočne zničená. Ľudia zostali pod troskami. Mnohých zachránili,“ povedal Zelenskyj. „Do záchrannej operácie sú zapojené všetky potrebné zložky,“ konštatoval ukrajinský prezident. Dodal, že nariadil „úplné a rýchle vyšetrenie“ toho, čo sa stalo.

Ukrajinské ozbrojené sily vydali vyhlásenie, v ktorom potvrdili úmrtia vojakov pri útoku na vojenský inštitút v Poltave, píše BBC. Uvádza sa v ňom, že ide o „desiatky mŕtvych a stovky zranených“. „Stratili sme statočných Ukrajincov, našich bratov a sestry, vojakov.“

V súvislosti s útokom na mesto Zelenskyj telefonoval s kanadským predsedom vlády Justinom Trudeauom, pričom ho informoval o záchranných prácach a diskutovali aj o potrebách ukrajinských obranných síl vrátane ďalších systémov protivzdušnej obrany a obrnených vozidiel.

„Vyzval som kanadského premiéra, aby zintenzívnil presadzovanie záujmov medzi partnermi v súvislosti s udelením povolenia Ukrajine a potrebných prostriedkov na údery na vojenské ciele na území agresorskej krajiny. Na záver sme diskutovali o príprave tematickej konferencie o bode mierového vzorca ,Prepustenie zajatcov a deportovaných´, ktorá sa má uskutočniť v Kanade,“ píše sa vo vyhlásení.

(sita, mas)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok