Nórsko prispelo Ukrajine miliónmi dolárov na nakúp dronov a systémov PVO

Nórsko prispelo sumou 570 miliónov nórskych korún (približne 53,3 milióna amerických dolárov) na nákup ďalších dronov a systémov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu, oznámila nórska vláda 3. septembra.

Príspevok sa poskytuje prostredníctvom Medzinárodného fondu pre Ukrajinu (IFU) pod vedením Londýna v spolupráci so Spojeným kráľovstvom, Litvou a Holandskom. Nórsko už od roku 2022 prispelo do fondu sumou 168 miliónov dolárov.

Táto tranža zahŕňa bezpilotné lietadlá a protivzdušnú obranu na ochranu ukrajinského obyvateľstva a infraštruktúry pred ruskými útokmi. Informuje o tom Kyiv Independent.

„Ukrajina naliehavo potrebuje viac vojenského vybavenia na svoju ochranu pred ruskou agresívnou vojnou. Nórsko spolu s ostatnými krajinami urobí všetko, čo je v našich silách, aby sme prispeli,“ uviedol nórsky minister obrany Bjorn Arild Gram.

Nórsko zintenzívnilo úsilie o zvýšenie obrannej výroby pre domáce potreby a na pomoc Ukrajine. Oslo koncom mája oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev v hodnote približne 190 miliónov dolárov, pripomína portál.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nórsky premiér Jonas Gahr Stoere tiež v máji podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Podľa nej sa Oslo zaviazalo poskytnúť Ukrajine v roku 2024 vojenskú pomoc vo výške najmenej 1,3 miliardy amerických dolárov.

(mas)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok