Tajfún Jagi zoslabol na tropickú cyklónu

Tajfún Jagi, ktorý vyčíňa v juhovýchodnej Ázii, v nedeľu zoslabol na tropickú cyklónu po tom, ako na severe Vietnamu, v častiach Číny a na Filipínach napáchal rozsiahle škody, vyvrátil tisíce stromov a vyžiadal si desiatky obetí.

China_Asia_Typhoon687584070874 Kokosové palmy sa ohýnajú pozdĺž cesty po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Jagi v meste Haikou na juhu čínskej provincie Chaj-nan 6. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Upozornenie na zoslabnutie vydal v nedeľu vietnamský meteorologický ústav. Varoval však pred naďalej trvajúcim nebezpečenstvom záplav a zosuvov pôdy, zatiaľ čo sa cyklóna presúvala na západ.

Jagi je dosiaľ najsilnejšia búrka, ktorá tento rok zasiahla Áziu a najsilnejšia búrka za niekoľko desiatok rokov, ktorá zasiahla Vietnam, konštatovala agentúra Reuters.

V sobotu zasiahol Vietnam a na severe krajiny vyvrátil tisíce stromov. Podľa štátnych médií dosiaľ zahynuli traja ľudia. Tajfún sa v piatok prehnal cez čínsku provinciu Chaj-nan, kde po jeho vyčíňaní hlásili dve obete na životoch a 92 zranených.

Začiatkom tohto týždňa Jagi na severných Filipínach pripravil o život 16 ľudí, následne zdvojnásobil svoju silu a v piatok dorazil do mesta Wen-čchang na ostrove Chaj-nan. Na severe Vietnamu v sobotu dosahoval vietor rýchlosť viac ako 149 kilometrov za hodinu.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac