SAV: Odolnosť ihličnanov voči podkôrnemu hmyzu bude riešiť dvojročný projekt

Ekológovia SAV získali približne tri milióny eur z plánu obnovy na projekt skúmajúci mechanizmy odolnosti smreka obyčajného voči náletu lykožrúta smrekového, a to pomocou rôznych metód spojených s genetikou, chémiou či diaľkovým prieskumom Zeme.

Vysoké Tatry, lesy, škodcovia, znièené lesné porasty Lykožrút smrekový v kôre stromu v Javorovej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: Oliver Ondráš/TASR

„Výskum, ktorý začíname, bude technologicky a kvalifikačne náročný. Najskôr musíme konsolidovať a rozvinúť tím. Získaním modernej infraštruktúry zriadime nové laboratórium pre dendroekologické výskumy a zmodernizujú a dovybavia sa existujúce laboratóriá,“ uviedol koordinátor Rastislav Jakuš z Ústavu ekológie lesa SAV.

Pri projekte sa bude dôraz klásť na fyziologické reakcie stromov na teplo a sucho. Výsledky experimentov v skleníkoch sa budú overovať na dospelých populáciách smreka v prirodzených porastoch a úlohou vedcov bude identifikovať znaky rezistencie až na úrovni génov, opisuje SAV.

Skúmať budú rozdiely medzi primárne napadnutými, sekundárne napadnutými a rezistentnými stromami. Výsledky výskumu sa v budúcnosti môžu využiť v programoch selekcie stromov na zvýšenie odolnosti a rezistencie lesov.

Projekt začali realizovať v júli a ukončenie je naplánované na jún 2026.

(tasr)