Rezort zdravotníctva pokračuje v reforme nemocníc

Ministerstvo zdravotníctva začiatkom decembra plánuje vydať novelu vyhlášky k optimalizácii siete nemocníc (OSN) aj v súčasnosti absentujúcu metodiku tvorby siete. Na základe toho by nemocnice mali v roku 2025 dostať definitívne rozhodnutia o ich zar

Snímka obrazovky 2024-07-16 o 13.54.10 Zuzana Dolinková. Foto: Pavol Zachar/TASR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) o tom informovala na pondelkovej tlačovej konferencii. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) kroky rezortu hodnotí pozitívne. Prvé úspechy však podľa jej prezidenta Mariána Petka bude vidieť najskôr až v lete 2026.

„Jedna vyhláška bude hovoriť o metodike tvorby siete, čiže ako sa sieť bude tvoriť. Druhá bude o medicínskych službách a programoch, ktoré musia jednotlivé nemocnice splniť, čiže aké medicínske služby musí mať jednotka (nemocnica v prvej kategórii, pozn. TASR), aké dvojka a podobne,“ priblížila ministerka.

Po vydaní vyhlášok v decembri majú podľa jej slov nasledovať rokovania a posudzovanie definitívneho prerozdelenia nemocníc. V rámci nich sa takisto majú prehodnotiť žiadosti nemocníc, ktoré nesúhlasia s aktuálnym, predbežným zaradením. „Myslím si, že od prvého januára by už nemocnice mali mať definitívne rozhodnutia,“ dodala Dolinková.

Zároveň deklarovala, že od januára budú pre nemocnice stanovené aj maximálne čakacie lehoty na plánované zákroky.

(tasr)