Americko-tureckú aktivistku v Predjordánsku zrejme neúmyselne zabili izraelskí vojaci

Izraelská armáda v utorok uviedla, že jej vojaci s najväčšou pravdepodobnosťou zastrelili americko-tureckú aktivistku Aysenur Eygiovú "nepriamo a neúmyselne" počas minulotýždňového protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

ADDITION_Israel_Palestinians_American_Killed697862 Palestínska čestná stráž nesie telo 26-ročnej Aysenur Ezgi Eygi, ktorú podľa svedka smrteľne postrelili izraelskí vojaci počas účasti na proteste proti osídľovaniu na Západnom brehu Jordánu, počas pohrebného sprievodu v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu v pondelok 9. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden tiež povedal, že incident vyzerá ako „nehoda“, no minister zahraničných vecí USA Antony Blinken ho označil za „nevyprovokovaný a neopodstatnený“.

Vyšetrovanie Izraela ukázalo, že Eygiovú pravdepodobne zasiahli izraelské jednotky nepriamo strelou namierenou na iniciátora nepokojov. Podľa Bidenových slov sa guľka odrazila od zeme.

Blinken preto v utorok vyzval Izrael, aby urobil „zásadné zmeny“ vo svojich operáciách v Predjordánsku. „Nikto by nemal byť zastrelený pre účasť na proteste,“ povedal Blinken. „Máme tu druhého amerického občana zabitého izraelskými bezpečnostnými silami. Je to neprijateľné a musí sa to zmeniť,“ zdôraznil.

Na nedatovanej rodinnej fotografii, ktorú poskytlo Medzinárodné hnutie solidarity v piatok 6. septembra 2024, je Aysenur Ezgi Eygi zo Seattlu. Foto: TASR/AP

Aj americký minister obrany Lloyd Austin v utorok vyzval izraelského ministra obrany Joava Galanta, aby „prehodnotil pravidlá nasadenia izraelskej armády pri operáciách na Západnom brehu Jordánu“, uviedol Pentagón vo vyhlásení.

Dvadsaťšesťročnú ženu zabili zásahom do hlavy počas demonštrácií proti izraelským osadníkom, ktoré sa tam konajú každý týždeň.

(tasr, afp)