Protestujúci v Mexiku vtrhli do budovy senátu a pozastavili rozpravy o reforme

Plán reformy súdnictva vyvolal masové demonštrácie, diplomatické napätie i obavy investorov. Mexiko by sa podľa odborníkov zároveň stalo jedinou krajinou na svete, kde by si všetkých sudcov volili obyvatelia.

Mexico_Court_Changes701417 Protestujúci vnikli na zasadnutie Senátu, na ktorom zákonodarcovia diskutovali o vládnom návrhu reformy súdnictva, podľa ktorého by sa sudcovia mali uchádzať o zvolenie, v utorok 10. septembra 2024 v Mexico City. Foto: TASR/AP

Davy protestujúcich v utorok vtrhli do mexického Senátu a prinútili zákonodarcov prerušiť rozpravu o kontroverznej reforme odchádzajúceho prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorá má voličom umožniť zvoliť si sudcov. Senát už však znovu pokračuje v rozprave.

Poslanci hornej komory parlamentu začali diskutovať o návrhoch v utorok pred hlasovaním. To sa malo pôvodne uskutočniť neskôr v priebehu dňa alebo v stredu.

Prezident tvrdí, že súčasný systém slúži záujmom politickej a ekonomickej elity. Chce preto, aby bol zákon prijatý ešte pred koncom svojho funkčného obdobia, a súdnictvo tiež označil za „prehnité“, skorumpované a plné nepotizmu. „Tí, ktorí sú proti tejto reforme, sa najviac obávajú straty svojich privilégií, pretože súdnictvo slúži mocným a zločinu bielych golierov,“ povedal ľavicový líder na konferencii.

Odporcovia vrátane zamestnancov súdov a študentov práva zorganizovali sériu protestov proti plánu. Ten by totižto umožnil aj voľbu sudcov najvyššieho súdu a ďalších vysokopostavených sudcov prostredníctvom ľudového hlasovania. Súčasní sudcovia by tak museli kandidovať vo voľbách v roku 2025 alebo 2027.

„Toto neexistuje v žiadnej inej krajine,“ povedala Margaret Satterthwaiteová, osobitná spravodajkyňa OSN pre nezávislosť sudcov a právnikov. „V niektorých krajinách, ako napríklad v USA, sa volia niektorí štátni sudcovia, zatiaľ čo v iných, napríklad v Bolívii, sa volia sudcovia na vysokej úrovni. Pokiaľ sa táto reforma schváli, Mexiko sa dostane do jedinečnej pozície v oblasti výberu sudcov,“ povedala Satterthwaiteová.

V krajine, kde drogové kartely pravidelne používajú úplatky a zastrašovanie na ovplyvnenie úradov, by mohli byť volení sudcovia zraniteľnejší voči tlaku zločincov, uviedla v netypickom varovaní predsedníčka Najvyššieho súdu Norma Piñaová. Zároveň tiež zdôraznila, že „deštrukcia súdneho systému nie je cesta“.

Príslušné komisie mexického Senátu schválili kontroverznú reformu súdnictva už v pondelok, no teraz ju ešte musí schváliť aj plénum Senátu.

(tasr, afp)