Taliansky minister Tajani podporuje vstup krajín západného Balkánu do EÚ

Taliansky minister počas návštevy Severného Macedónska uviedol, že Únia by mala "podať pomocnú ruku tým krajinám, ktoré chcú byť s nami Európanmi."

Zasadnutie Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Foto: Michal Svítok/TASR

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v utorok vyjadril silnú podporu kandidatúram krajín západného Balkánu na vstup do Európskej únie. Zároveň zdôraznil, že v opačnom prípade by sa tento región mohol prikloniť k Rusku alebo Číne.

„Ak to neurobíme my, bude tu niekto iný, kto nás bude chcieť nahradiť, myslím tým Rusko, Čínu a iné časti sveta,“ povedal Tajani.

Na tlačovej konferencii so svojím severomacedónskym náprotivkom Timčom Mucunskim taliansky minister zdôraznil, že Rím „bude pracovať na tom, aby sa Severné Macedónsko čo najskôr stalo platným členom Európskej únie“.

Severné Macedónsko a susedné Albánsko sú kandidátmi na vstup do EÚ od roku 2005. Rokovania o členstve sa začali v roku 2022 a očakáva sa, že tento proces bude trvať ešte roky. Ďalšími krajinami západného Balkánu usilujúcimi sa o vstup do EÚ sú Srbsko, Čierna Hora, Bosna a Kosovo.

Pre spory so susednými členmi EÚ sa v minulosti už pozastavili prístupové rokovania Severného Macedónska. Desaťročia trvajúci konflikt s Gréckom o používanie názvu Macedónsko a staroveké dedičstvo regiónu sa podarilo prekonať až v roku 2018.

Novší spor sa však objavil s Bulharskom v otázke bulharskej histórie, jazyka a kultúry. Práve pre tlak Sofie vyzvala EÚ Severné Macedónsko na zmenu ústavy, aby sa prístupový proces mohol obnoviť. Podľa žiadosti by mala krajina doplniť do ústavy odkaz na existenciu bulharskej národnostnej menšiny. Výmenou za to by Bulharsko stiahlo svoje námietky voči vstupu krajiny do Únie.

Predchádzajúca stredoľavicová vláda v Skopje súhlasila so zmenou ústavy, no nezískala potrebnú väčšinu v parlamente. Nová konzervatívna vláda je proti navrhovanej zmene a robí všetko pre to, aby ju oddialila.

(tasr, ap)