Izrael zverejnil video z tunela v Pásme Gazy, kde Hamas zabil šiestich rukojemníkov

Video ukazuje nízky, úzky priechod hlboko pod zemou, ktorý nemal kúpeľňu a mal slabé vetranie.

Snímka obrazovky (200) Izrael zverejnil video z tunela v Pásme Gazy, kde Hamas zabil šiestich rukojemníkov. Reprofoto: X

Izraelská armáda v utorok zverejnila videozáznam tunela v Pásme Gazy, kde militantné hnutie Hamas nedávno zabilo šesť rukojemníkov. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v utorok povedal, že zábery z tunela v Pásme Gazy ukázali rodinám rukojemníkov a že „bolo pre nich veľmi ťažké vidieť, ako ich blízki prežili v týchto podmienkach“.

Hagari odhalil video na celoštátnej televíznej tlačovej konferencii po tom, čo sám navštívil tunel. Povedal, že tunel ústil pod detskou izbou v dome v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Tunel bol asi 20 metrov pod zemou a bol dlhý asi 120 metrov.

Na videu zhrbený Hagari, neschopný stáť vzpriamene v úzkej klenutej chodbe, opisuje podmienky ako extrémne vlhké a hovoril, že sa tam ťažko dýcha. Ukázal fľaše s močom, vedro, ktoré zrejme slúžilo ako provizórna toaleta, šachovnicu a náboje do automatickej pušky, o ktorej sa domnievali, že ju únoscovia používali. „Boli tu v tomto tuneli v hrozných podmienkach, kde nie je vzduch na dýchanie, kde nemôžete stáť,“ povedal.

Izraelská armáda uviedla, že všetkých šesť rukojemníkov bolo zabitých krátko predtým, ako ich mali zachrániť izraelské sily.

Nález tiel rukojemníkov minulý mesiac vyvolal v Izraeli masový výbuch hnevu a zverejnenie nového videa by mohlo zvýšiť tlak na premiéra Benjamina Netanjahua, aby dosiahol dohodu o prímerí s Hamasom a priviedol domov zvyšných rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

(sita)