Pellegrini: Európa musí investovať do zlepšenia svojich schopností

Prezident Peter Pellegrini to povedal na stretnutí s prezidentkou Európskej investičnej banky (EIB) Nadiou Calvinovou v Prezidentskom paláci.

Prezident apeluje na vládnu koalíciu, aby vyriešila zvolenie šéfa NRSR Peter Pellegrini. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlava štátu dodala, že sú potrebné aj rozvojové projekty a spoluprácou je nutné zabezpečiť dôstojnejšiu životnú úroveň každému občanovi Slovenska aj EÚ.

„Je len na nás, ako bude vyzerať naša budúcnosť. Európa musí investovať do zlepšenia svojich schopností,“ uviedol Pellegrini.

EIB spoločne s Európskym investičným fondom (EIF) podporujú na Slovensku investičné projekty, ktoré znižujú rozdiely v európskych regiónoch a posilňujú hospodársku konkurencieschopnosť. V minulom roku sa táto finančná inštitúcia angažovala v oblasti financovania energetiky, rozvoja miest, služieb a podpory pre malé a stredné podniky a spoločnosti so strednou kapitalizáciou.

EIB podpísala nové úvery vo výške 254 miliónov eur, záruky EIF dosiahli objem 39 miliónov eur. V roku 2023 dostalo podporu približne 700 malých podnikov, čo predstavuje asi 23-tisíc pracovných miest.

Približne 85 percent celkových finančných prostriedkov bolo určených pre menej rozvinuté regióny. EIB tak pomáha zlepšovať život Slovákov, podporuje udržateľný rozvoj a prispieva k napĺňaniu strategických cieľov krajiny v rámci EÚ.

(tasr)