V Česku rozšírili výstrahu pred extrémnymi zrážkami a pridali novú pred silným vetrom

Tá platí od piatkového večera až do nedele na celom území ČR okrem Plzenského kraja.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 13.00.46 Ilustračná fotografia. Rozvodnený potok. Foto: Daniel Stehlík/TASR

„Výstraha na dažďové zrážky sa upravuje tak, že sa do extrémnych zrážok pridávajú aj ďalšie oblasti na Vysočine a niektoré oblasti v južnej časti Šumavy. Ďalej sa výstraha pred zrážkami rozširuje mierne na západ, a to do Úsťanského a Plzenského kraja,“ spresnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V dôsledku výdatných zrážok očakáva od piatkového večera aj výrazné vzostupy hladín vodných tokov, pričom tie najvyššie s pravdepodobným prekročením tretieho povodňového stupňa predpokladá počas víkendu. V povodiach, kde budú 24-hodinové úhrny presahovať 120 milimetrov, môže byť tento stupeň prekročený výrazne.

Nová výstraha pred silným vetrom platí od piatka 18.00 h, keď začne na väčšine územia ČR silnieť severný až severozápadný vietor. Jeho nárazy so silou 55 až 90 km/h a na horách aj okolo 110 km/h začnú podľa meteorológov slabnúť až okolo nedeľného poludnia.

Česko sa na extrémne zrážky a povodne pripravuje. Povodia odpúšťajú vodu z nádrží, zasadajú regionálne povodňové komisie a popoludní zasadne aj Ústredná povodňová komisia. Podľa českého ministra životného prostredia Petra Hladíka aktuálne predikcie pripomínajú rozsiahla povodne z rokov 1997 a 2002.

(tasr)


Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac