Šimečka: Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje osobnej pomste

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Michal Šimečka (PS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej čelí odvolávaniu z postu podpredsedu parlamentu.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Micha Šimečka (v popredí), v pozadí Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto: Martin Baumann/TASR

„Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu,“ poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu. „Po 4600 dňoch, čo je strana Smer-SD a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie,“ podotkol. Poukázal na to, že takmer milión ľudí v SR je ohrozených chudobou. „Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine,“ dodal.

Podpredseda NR SR Šimečka opakovane odmietol dôvody pre jeho odvolanie. Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. „Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer-SD,“ skonštatoval. Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. „Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov,“ odkázal koalícii.

Zároveň sa označil za vždy férového podpredsedu parlamentu. „Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii,“ podotkol. Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer-SD. „Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí,“ uzavrel.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac