Prokurátor podal odvolanie v neprospech exprokurátora Dušana Kováčika

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Bohdan Čeľovský odvolanie zdôvodní až po doručení písomného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: TASR/Ján Krošlák Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde. Foto: Ján Krošlák/TASR

ŠTS v Banskej Bystrici začiatkom septembra uznal Kováčika za vinného v jeho druhej korupčnej kauze, ale trest mu neuložil.

Rozsudok v druhej korupčnej kauze Dušana K. padol na ŠTS v Banskej Bystrici 3. septembra. Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa obžaloby v roku 2016 v špeciálne upravenej knihe prijať 50-tisíc eur za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Samosudca ŠTS ho uznal za vinného, od uloženia súhrnného trestu však upustil. Ako konštatoval, doterajší právoplatný trest, osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur, je podľa neho dostatočný.

Prokurátor Kováčikovi navrhoval súhrnný trest odňatia slobody na desať rokov, peňažný trest 120-tisíc eur a jeden rok navyše, ak by ho obžalovaný nezaplatil.

Bývalý špeciálny prokurátor bol v máji 2022 právoplatne odsúdený v inej korupčnej kauze. Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov. Vo veci podal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody Dušana Kováčika až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac