Štátny sudca Severnej Dakoty vo štvrtok zrušil sprísnené obmedzenia potratov

Sudca sa vyjadril, že ústava štátu vytvára právo na potrat skôr, ako je nenarodené dieťa životaschopné mimo maternice, za čo sa zvyčajne pokladá 22. alebo 23. týždeň tehotenstva.

GN-u4MLX0AAqbCp Guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum. Foto: Doug Burgum/X

Vyše dvadsaťstranové nariadenie sudcu Brucea Romanicka, podľa ktorého sú potraty legálne až do bodu životaschopnosti plodu, má nadobudnúť účinnosť o 14 dní.

Rozhodnutie zrušilo zákon, ktorý guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum podpísal v apríli 2023. Ten povoľoval interrupciu len v určitých prípadoch, ako napríklad tehotenstvo spôsobené znásilnením alebo incestom, počas prvých šiestich týždňov tehotenstva a v prípadoch vážneho ohrozenia zdravia matky.

Romanick rozhodol, že obmedzenia štátu týkajúce sa interrupcií sú protiústavné, pretože „tehotné ženy v Severnej Dakote majú základné právo rozhodnúť sa pre interrupciu pred dosiahnutím životaschopnosti“ podľa ústavy štátu, ktorá chráni „život, slobodu, bezpečnosť a šťastie“ jednotlivcov „vrátane žien“.

Organizácia North Dakota Right to Life vo svojom štvrtkovom vyhlásení uviedla, že je „hlboko sklamaná“ z rozsudku a tvrdí, že sudca použil „zlú metodológiu“ a postupoval proti „štandardnému právnemu procesu“.

„Toto rozhodnutie bolo vydané v reakcii na žiadosť štátu o zamietnutie žaloby, ale namiesto toho, aby sudca prípad zamietol alebo určil termín súdneho pojednávania, jednostranne vydal rozhodnutie, ktoré ruší kritickú ochranu nenarodených,“ uvádza sa vo vyhlásení.

(mja)