Primátor Levoče zvolal krízový štáb, dôvodom je intenzívny dážď

V okrese Levoča sa podľa SHMÚ ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 70 až 120 milimetrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 13.00.46 Ilustračná fotografia. Rozvodnený potok. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Okrem iného už v Levoči pristúpili k regulácii tamojšej vodnej nádrže. Radnica uvádza, že predpokladaná intenzita a množstvo zrážok sú v tejto ročnej dobe a oblasti bežné, no môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Z tohto dôvodu je na územie okresu Levoča od piatka dňa až do pondelka vydaná výstraha prvého stupňa.

„V tejto súvislosti zvolal primátor krízový štáb, na ktorom sa okrem vedenia mesta zúčastnili aj vedúci krízového riadenia, Technické služby mesta Levoča, vedenie Sociálneho podniku, mestskej polície a Lesov mesta Levoča. Cieľom stretnutia bolo zosumarizovať postupy a zabezpečiť nevyhnutné materiálne a technické prostriedky potrebné na zvládnutie rôznych situácií,“ uviedla samospráva.

Sociálny podnik má v prípade potreby pripravené vrecia s pieskom a vozidlá. Mestské lesy už vykonali obhliadku rizikových lokalít a pripravili stroje a vozidlá, ktoré by mohli byť taktiež potrebné.

„Technické služby zároveň zregulovali stav vodného stĺpca na vodnej nádrži v Levoči, aby dokázala absorbovať výdatné zrážky bez zvýšenia prietoku Levočského potoka,“ dodáva mesto s tým, že počas nasledujúcich dní budú pracovníci v pohotovosti, rovnako tiež príslušníci mestskej polície.

V súvislosti so zmenou počasia tiež radnica rozhodla, že sobotňajší rómsky festival Romane Mirikle sa presúva zo severného parku do tamojšieho kina.

(tasr)