Opozičné Slovensko podáva podnet na ÚVO, dôvodom je obstarávanie hasičských áut

V tejto súvislosti skritizovali predstavitelia strany súčasné vedenie rezortu vnútra.

Mimoriadna schôdza parlamentu Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Ministerstvo vnútra SR vyhlásilo verejné obstarávanie na 80 kusov hasičskej techniky vozidiel kategórie 1B ešte v auguste 2023, teda za vlády Ľudovíta Ódora. Na tom by nebolo nič divné, hasičom novú techniku treba. Po nástupe novej vlády a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) však nastali vo verejnom obstarávaní rôzne zmeny,“ poznamenal poslanec Roman Mikulec.

Poslanci upozornili na rôzne okolnosti okolo verejného obstarávania. „Jedna firma bola zjavne účelovo zvýhodnená,“ podotkol Gábor Grendel.

Zákonodarcovia poukázali okrem iného na to, že firma, ktorá obstarávanie vyhrala, nemala v minulosti žiadne tržby a nemala pôvodne v predmete činnosti žiadne aktivity súvisiace s automobilovou technikou.

„Predmet činnosti bol zmenený na to, aby vôbec mohla uspieť vo verejnom obstarávaní, dva mesiace po jeho vyhlásení,“ povedal Mikulec.

Hnutie Slovensko namietalo aj viaceré žiadosti firmy, napríklad o vypustení dodania rezacieho zariadenia z predmetu zákazky, ktorým rezort vyhovel. „Rezacie zariadenie je pomerne dôležitá vec pre hasičov,“ doplnil exminister vnútra Mikulec.

K verejnému obstarávaniu prišiel podľa neho anonymný podnet aj na Generálnu prokuratúru SR. Vyzval preto generálneho prokuratúra Maroša Žilinku, aby informoval o tom, či sa podnetu niekto venuje. „Myslíme si, že verejné obstarávanie bolo ušité na mieru firme, ktorá jednak nemá s výrobou hasičských vozidiel absolútne žiadnu skúsenosť a vznikla len niekedy v máji 2023,“ uzavrel.

(tasr)