Migaľ nie je zástancom povolenia používania amerických zbraní na ruské ciele

Poslanec Samuel Migaľ (Hlas) by možné povolenie Ukrajincom zasiahnuť ciele na ruskom území považoval za vyhrotenie situácie.

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program Samuel Migaľ. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Zachytil som túto informáciu a vrátim sa k tomu, čo opakovane tvrdím o vojne na Ukrajine. A mám to od vyslúžilého plukovníka OSN, ktorý bol pri debatách Slovenska o vstupe do NATO a ja som si to naozaj osvojil – ‚radšej hodiny rokovať, ako jeden deň bojovať‘. A preto si myslím, že žiadne takéto prilievanie oleja do ohňa neprispieva a môže len ďalej špičkovať tento konflikt,“ zhodnotil Migaľ.

Podpredseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť zároveň zdôraznil, že sa nechce zastávať Ruska.

„Jasne mám zadefinované, kto je v tomto konflikte agresor a kto napadnutý, ale myslím si, že takáto aktivita by prispela k vyhrocovaniu tohto konfliktu a pokiaľ by k tomu došlo, tak to vôbec nevidím ako dobrú správu pre Slovensko aj pre celý svet,“ dodal.

Špekulácie o tom, že by Washington mohol dovoliť Ukrajine, aby použila americké zbrane pri úderoch hlboko na území Ruska, zosilneli po tohtotýždňových správach, že Irán bude Moskve dodávať balistické rakety.

Medzičasom už nemenované britské zdroje neoficiálne uviedli, že Spojené kráľovstvo povolí Ukrajincom používať rakety Storm Shadow pri útokoch na ciele v Rusku. Okamžite sa tak objavili správy, že USA by mohli nasledovať príklad Británie.

(sita)