Meteorólogovia v sobotu očakávajú výdatné zrážky na západe aj strede krajiny

Na krajný severovýchod podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zrážky v piatok dorazia v najbližších hodinách. SHMÚ o tom informuje na sociálnej sieti.

Vojaci pri Kopèanoch pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí Vojaci pomáhajúci pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

„Zrážkové pásmo postupne prechádza cez celé naše územie a miestami prináša aj výdatné zrážky – v oblasti Malých Karpát s intenzitou aj nad desať milimetrov za hodinu s celkovým úhrnom v tejto oblasti už ojedinele nad 120 milimetrov. Vyskytujú sa aj búrky – na prednej strane zrážkového pásma na východe, no nie sú veľmi silné, ale rovnako je pri nich vyššia intenzita dažďa,“ uviedol ústav.        

Ako doplnil, zároveň zrážkové pásmo už začína prechádzať cez západné Slovensko ďalej na severozápad a na juhu Podunajskej nížiny tak podľa SHMÚ dážď ustáva. „V priebehu najbližších hodín sa pásmo trvalých a výdatných zrážok presunie ďalej na severozápad, a tak miestami pršať prestane úplne. Nie však všade, pretože naďalej sa u nás bude vlniť studený front a miestami tak treba naďalej počítať s dažďom a prehánkami, ojedinele i búrkami,“ dodali meteorológovia.

(tasr)