Povodňová komisia v Česku odporúča od piatkovej noci začať držať hliadkové služby

V noci na sobotu, prípadne v priebehu soboty, hrozia v Česku povodne najmä na drobných tokoch. Obce v dotknutých oblastiach by počas noci už mali držať hliadkové služby.

ČR Ľudia pripravujúci sa na povodne na českom úseku rieky Morava. Foto: X

Po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie to v piatok povedal český minister životného prostredia Petr Hladík. Komisia tiež rozhodla o vytvorení webu, kde si všetci budú môcť zistiť, či ich domy a majetky spadajú do záplavovej oblasti.      

Predikcie podľa Hladíka zostávajú viac-menej totožné s výnimkou väčšieho očakávaného množstva zrážok predovšetkým v Beskydách. Komisia vo svojom uznesení odporúča, aby sa obce pripravili na možné rozvodnenie drobných tokov, urobili všetky dostupné protipovodňové opatrenia a už v piatok v noci ustanovili hliadkové služby.        

„Dnes sme sa venovali predovšetkým nastaveniu systému informovania medzi Českým hydrometeorologickým ústavom (ČHMÚ), podnikmi povodia a hasičského záchranného zboru v stave predikcie prietokov na jednotlivých tokoch tak, aby tieto tri zložky a následne kraje mali dáta, aké prietoky sa predpokladajú v nasledujúcich hodinách,“ priblížil rokovanie Hladík. Vyzdvihol spoluprácu ČHMÚ a spoločnosti Mapy.cz – do máp bola podľa jeho slov vložená funkcia prietokov.        

Okrem toho sa podľa neho pracuje na „robustnej webovej stránke“, ktorá bude schopná zvládnuť veľký nápor, kde by mohli ľudia zistiť, či sa ich domy a majetky nachádzajú v záplavovej oblasti. Predpokladá, že by sa to mohlo podariť do niekoľkých hodín.        

Minister poľnohospodárstva Marek Výborný uviedol, že vzhľadom na predpovede zvýšili od piatka 15.00 h odtok z vodnej nádrže Orlík na 450 kubických metrov za sekundu. Upozornil, že následkom toho bude, že Praha dosiahne prvý povodňový stupeň. Na to sú však podľa neho všetky protipovodňové opatrenia pripravené a žiadne bezprostredné ohrozenie v Prahe zatiaľ nehrozí.        

Šéf rezortu vnútra Vít Rakušan ubezpečil, že všetky zložky integrovaného záchranného systému sú v nasadení a v prípade potreby pomoc prisľúbila aj armáda. Poprosil obce, kde hrozí nebezpečenstvo, aby už preventívne uviedli do prevádzky všetky protipovodňové opatrenia. Podľa ministra to výrazne pomôže zložkám IZS.

(tasr)