SHMÚ: Dunaj v Bratislave presiahol sedem metrov a rastie. Najviac zrážok spadlo na Záhorí

Aktuálny vodný stav na Dunaji k 12.00 h bol v stanici Devín 689 centimetrov a v Bratislave 737 centimetrov, na Morave v stanici Moravský Svätý Ján je 531 centimetrov.

Daždivé a veterné poèasie v Bratislave Ľudia v daždivom a veternom počasí v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom území Slovenska s najvyššími úhrnmi na Záhorí, v povodí Kysuce, stredného Váhu a ojedinele aj na východnom Slovensku, od 50 do 100 milimetrov, na ostatnom území od 30 do 50 milimetrov. Maximálny úhrn bol zaznamenaný v Perneku a to 159 milimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

„Na slovenskom úseku Moravy a jej prítokoch a Dunaji je výrazný vzostup. Na tokoch v povodí Malých Karpát, v povodí horného a stredného Váhu, na Uhu, Ondave, Hornáde, dolnom Hnilci a dolnej Toryse je výrazný vzostup vodných hladín s prekročením stupňa povodňovej aktivity,“ priblížil SHMÚ. Na ostatných tokoch je mierny vzostup až vzostup s výnimkou horných úsekov tokov stredného Slovenska, kde je ustálenosť až pokles vodných hladín.

„Na základe uvedenej predpovede zrážok predpokladáme počas najbližších 24 hodín na Morave a Dunaji výrazný vzostup. Na dolných úsekoch tokov mierny vzostup až vzostup a kulminácie (s možnosťou dosiahnutia 1. až 3. stupeň povodňovej aktivity), na horných úsekoch tokov mierny pokles až pokles vodných hladín,“ ozrejmil SHMÚ. Pri výskyte intenzívnych dažďov je podľa neho možnosť opätovného dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity.

Na väčšine Slovenska zrážky už ustali. Prehánky sa miestami vyskytujú na západe krajiny. V regiónoch, kde napršalo najviac, teda na Záhorí a západnom okraji Bratislavy, sú však naďalej trvalé dažde. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Na Záhorí a západnom okraji Bratislavy je trvalý dážď s intenzitou aj dvoch až štyroch milimetrov za hodinu, čo je aj región, kde za túto situáciu napršalo najviac. Podľa operatívnych meraní tam už od štvrtka (12. 9.) miestami spadlo 200 až 250, na stanici Pernek o niečo málo viac ako 350 milimetrov,“ priblížili meteorológovia.

Výdatnejšie zrážky sa od pondelka (16. 9.) očakávajú najmä na Spiši, ale vplyvom návetria opäť i na Záhorí.

V súčasnosti sú vydané hydrologické výstrahy 3. stupňa pre okresy v povodí Moravy, Dunaja, Kysuce a pre okresy v oblasti Malých Karpát, 2. stupeň výstrahy platí pre okresy v povodí horného a stredného Váhu.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac