V Poľsku sa preliala už druhá priehrada, 6-tisícové mestečko je pod vodou

Na juhozápade Poľska sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie.

Záplavy v Po¾sku Na snímke zaplavený dom v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Informáciu o preliatí priehrady priniesli v nedeľu poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Informovali o tom agentúra DPA a denník Gazeta Wyborcza.

Hrádza neďaleko mesta Stronie Śląskie nevydržala nápor rozbúrenej vody v rieke Biała Lądecka, ktorá spadá do povodia Odry. Denník Gazeta Wyborcza píše, že voda v súčasnosti voľné prúdi do mesta, berie všetko čo jej stojí v ceste a ulice v centre mesta sú zaplavené. Mestečko s približne 6-tisíc obyvateľmi sa nachádza v Dolnom Sliezsku neďaleko hraníc s Českou republikou.

Pre stúpajúcu hladinu vody v uliciach ostalo množstvo ľudí uväznených v domoch a panelákoch, keďže voda siaha až na úroveň prvých poschodí.

Situácia v meste je podľa poľského denníka kritická. Jeden z mostov v meste sa zrútil a ďalší je vážne poškodený. Všetky cestné spojenia s mestom sú odrezané, čo záchranárom výrazne sťažuje prácu. Poľské zložky do záchranných prác nasadili aj vrtuľník Black Hawk a na mieste pomáhajú vojaci.

Mimoriadne silné povodne sa v meste vyskytli aj v roku 1997. Súčasná situácia však môže byť ešte horšia ako pred 27 rokmi a povodňová vlna môže dosiahnuť výšku až 700 centimetrov.

V sobotu po výdatných dažďoch pretiekla aj priehradná nádrž v neďalekej dedine Międzygórze, pripomína DPA.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok