Združenie miest a obcí chce zriadiť transparentný účet na pomoc obciam zasiahnutým povodňami

„Účet zriadime v priebehu nasledujúcich dní a následne zverejníme na oficiálnej webovej stránke a komunikačných kanáloch Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

ZMOS Predseda ZMOS-u a primátor mesta Partizánske Jozef Božik počas 36. Snemu ZMOS 28. mája 2024 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové (17. 9.) online rokovanie Rady ZMOS.
Transparentný účet bude určený najmä pre mestá a obce ako prejav „vzájomnej solidarity,“ uviedol Božik. Ubezpečil, že finančné prostriedky budú použité na podporu obcí a ich obyvateľov v oblastiach postihnutých povodňami.

O rozdelení získaných zdrojov budú rozhodovať regionálne združenia ZMOS v postihnutých regiónoch a okresoch. Tým sa podľa predsedu združenia zabezpečí ich cielené a spravodlivé využitie.

 Aktuálnu povodňovú situáciu, ktorá zasiahla viaceré obce Bratislavskom, Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, ZMOS sleduje so znepokojením. Božik upozornil, že povodne spôsobujú vážne materiálne škody a predstavujú výraznú záťaž pre samosprávy, obyvateľov i celú infraštruktúru postihnutých oblastí.

„Chcem vyjadriť plnú podporu mojim kolegom v samosprávach, ktorí sú v plnej pohotovosti a promptne reagujú na aktuálnu situáciu. Spoločnými silami musíme zabezpečiť, aby sme pomohli najpostihnutejším obciam a ich obyvateľom,“ povedal.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac