Doprava v Česku na všetkých frontoch pre povodne kolabuje

Dopravná situácia je v Česku pre povodne extrémne zlá. Český minister dopravy vyzýva, aby ľudia pokiaľ možno zostali radšej doma.

GXcCb0JXsAAApSJ Povodne v Českej republike. FOTO Christos Georgiades/X

„Ak môžete, obmedzte v postihnutých oblastiach cestovanie autom aj vlakom,“ apeluje na verejnosť minister dopravy Martin Kupka. Odložiť cesty tiež prostredníctvom siete X odporúča Ústredná povodňová komisia. „Výpočet uzavretých komunikácií už je taký dlhý, že má už zmysel hovoriť len o postihnutých regiónoch. Sledujte aktuálne dopravné spravodajstvo,“ povedal hovorca českého Riaditeľstva ciest a diaľnic Jan Rýdl. Najpostihnutejšou časťou Česka sú regióny miest Jeseník, Olomouc a Ostrava, kde voda čiastočne zaplavila aj diaľnicu D1.

Pre extrémne počasie sa v Českej republike neoplatí ani cestovanie vlakom. Uzavretých je približne 40 tratí. Napríklad železničný koridor Praha-Ostrava zaplavila voda pri meste Studénka. Pre popadané stromy na koľajnice vlaky nemôžu prejsť tiež medzi Jihlavou a Brnom či cez Havlíčkův Brod.

(sita)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac