Závislosť Únie od ruského plynu výrazne klesla

Od augusta 2022 do mája tohto roka sa dopyt po zemnom plyne v Únii zmenšil o 18 percent.

Ceny plynu v Európe vo štvrtok vzrástli nad 40 eur za MWh Iluatračný záber. Foto: TASR/DPA

 Závislosť Európskej únie od dodávok zemného plynu z Ruskej federácie sa výrazne znížila. Konštatuje to najnovšia správa o stave Energetickej únie.

Od augusta 2022 do mája tohto roka sa dopyt po zemnom plyne v Únii zmenšil o 18 percent. Okrem toho, kým v roku 2021 tvoril import ruského plynu, a to prostredníctvom plynovodov aj vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG), až 45 percent celkového dovozu, v auguste tohto roka bol podiel ruského plynu na celkovom importe len na úrovni 18 percent.

Išlo o nový rekord v závere zimnej sezóny. Zároveň už 19. augusta boli európske zásobníky na plyn naplnené na 90 percent. Na túto úroveň tak dostali o viac ako dva mesiace skôr, ako sa plánovalo, keďže 90-percentá naplnenosť sa mala dosiahnuť do začiatku novembra.

(sita)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac